Hlavní obsah

VIDEO: Přesně 25 let od tragédie. V Hillsborough ztratil příbuzného i Gerrard

Liverpool

Celá Anglie si právě dnes připomíná jeden z nejčernějších dnů ve své fotbalové historii. V sobotu 15. dubna 1989 se měl na stadiónu Hillsborough odehrát semifinálový duel FA Cupu mezi Liverpoolem a Nottinghamem Forest. Ze zápasu se ale odehrálo pouhých šest minut. Důvodem byla obrovská tlačenice fanoušků Reds, kterých policie do jejich sektoru vpustila příliš velké množství. Zahynulo tehdy 96 lidí. Včetně bratrance Stevena Gerrarda.

Tragédie v Hillsborough

 
Článek
Fotogalerie

Na připomenutí tragédie začínaly všechny zápasy uplynulého 34. kola Premier League o sedm minut později než obyčejně. Před všemi duely se také držela minuta ticha za všechny oběti katastrofy. Ta se držela i dnes, na stadiónech ve Wembley a St. George's Parku všichni fanoušci utichli a zavzpomínali na události 25 let staré.

Před pětadvaceti lety měli fanoušci Liverpoolu na stadiónu Hillsborough, kde se tehdy hrály závěrečné zápasy FA Cupu, vyhrazenou tribunu Leppings Lane s kapacitou 14 600 osob. Většina z nich kvůli dopravním zácpám nestačila dorazit na zápas s dostatečným předstihem. V malém prostoru před turnikety se tak vytvořil velký dav, v němž postávali i lidé, kteří na stadión nebyli vpuštěni. Neměli se totiž přes dav lidí za sebou jak dostat pryč.

Policie proto rozhodla otevřít druhou bránu, kterou se provalilo zhruba pět tisíc fanoušků, ale pořád to nestačilo. Vedoucí superintendant David Duckenfield a další policejní důstojník Bernard Murray ve snaze zabránit masakru otevřeli ještě jednu bránu, která obyčejně sloužila jen k východu. U této brány nebyly turnikety, takže se dovnitř dostali i ti fanoušci, kteří si neopatřili lístek.

Plot se pod fanoušky zřítil

Na Lepping Lane se navalilo obrovské množství lidí. Nově přistupující tlačili na ty vpředu, kteří stáli u plotu, a nevěděli o tom. Stevardi, kteří obyčejně stávali u vchodů, tentokrát nebyli přítomni. Diváci na tribuně West Stand, která stála přímo nad Leppings Lane, si hrozícího nebezpečí všimnuli a tahali lidi na svou vlastní tribunu. Fanoušci u plotu mezitím zažívali muka. Podařilo se jim sice v plotě udělat malou díru, ale ta nestačila. Někteří z nich se tak snažili plot přelézt, ale ten se s nimi nakonec zřítil.

Ze zápasu uběhlo jen šest minut. Pak sudí duel ukončil a hrací plochu zaplnili o život bojující fanoušci. Lidé vytrhávali reklamní plochy a vyráběli z nich provizorní nosítka, jiní se snažili zachránit postižené resuscitací. Kolem stadiónu bylo 44 sanitek, ale policie jim zabránila ve vjezdu, protože lidí v panice se dožadujících pomoci bylo příliš.

Poslední oběť zemřela po čtyřech letech

Přímo na stadiónu zemřelo ušlapáním nebo udušením vstoje 94 lidí, o čtyři dny později skonal další v nemocnici. Posledním byl Tony Bland, v den katastrofy přesně osmnáctiletý, který utrpěl rozsáhlá zranění s přerušením dodávky kyslíku do mozku a čtyři roky ležel v kómatu. Jeho rodiče si u soudu vymohli jeho odpojení od přístrojů. Bland se tak stal prvním pacientem v Anglii, jemuž bylo dovoleno takto zemřít.

Nejmladší oběti bylo deset let a jmenoval se Jon-Paul Gilhooley, kterého oplakávala i pozdější ikona liverpoolského klubu Steven Gerrard, Gilhooleyho bratranec.

„Hraju pro Jona-Paula," prohlásil několikrát dnes třiatřicetiletý Gerrard, jemuž bylo v době tragédie osm let. „Bylo pro mě obtížné připustit, že jeden z mých bratranců ztratil život," vzpomíná fotbalista, který nikdy neoblékal jiný dres než ten liverpoolský. A ještě nikdy s ním nevyhrál anglickou nejvyšší ligovou soutěž.

Reklama

Související témata: