Hlavní obsah

Musí se naučit prohrávat a konečně dospět! Kouč Chelsea Mourinho dostal v Anglii výchovnou facku

Boj o titul v anglické Premier League vrcholí. Před víkendem se zdálo, že půjde o souboj mezi překvapením sezóny Liverpoolem a bohatou londýnskou Chelsea. Zatímco svěřenci Brendana Rodgerse si přiblížili vysněný pohár po těsné výhře 3:2 na půdě Norwiche, Blues se postarali o šok 35. kola, když doma prohráli s posledním Sunderlandem 1:2. Utkání rozhodla sporná penalta, po níž neudrželo nervy na uzdě hned několik členů realizačního týmu Chelsea. Reakce na takové počínání na sebe v kolébce fotbalu nenechala dlouho čekat...

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Chelsea José Mourinho

Článek
Fotogalerie

„Chci pogratulovat rozhodčímu Miku Deanovi. Myslím, že jeho výkon byl neuvěřitelný. A když rozhodčí podávají neuvěřitelné výkony, je spravedlivé, aby to manažeři uznali... Byl to prostě fantastický výkon,“ okomentoval Mourinho s notnou dávkou ironie počínání hlavního arbitra v souboji s potápějícím se Sunderlandem.

Porážka 1:2 byla vůbec prvním domácím ligovým nezdarem, který Blues pod vedením Portugalce za 78 zápasů zažili. A protože rozhodnutí přinesla sporná penalta po souboji domácího Azpilicuety s americkým útočníkem Altidorem, nenechal Mourinho pro jistotu nit suchou ani na šéfovi rozhodčích Miku Rileym. Oběma napadeným mužům se ale okamžitě dostalo zastání od bývalého kolegy.

„Rozhodčí prostě odpískal penaltu. Nejde o žádnou konspiraci, jak naznačil Mourinho. Konečně se ukázalo, jaký je - skvělý trenér, ale také nedospělý a nevychovaný člověk,“ reagoval expert Daily Mailu a vynikající anglický sudí minulosti Graham Poll. „Musí se konečně naučit prohrávat,“ dokončil svůj pomyslný výchovný políček Portugalci.

Mourinho podal kritiku vychytrale, ale asistent málem v Anglii skončil

Poll poté připojil také svůj názor na rozhodující moment zápasu. „Azpilicueta šel do skluzu a vůbec se nedotknul míče. Noha útočníka s ním pak přišla do kontaktu, který způsobil, že ztratil rovnováhu a spadl,“ popsal inkriminovanou chvíli bývalý přední arbitr. „Ale jednoznačně říct, jestli to bylo správné rozhodnutí, nemůžu ani po zhlédnutí několika záznamů,“ přiznal.

Zatímco kouč Chelsea trestu za kritiku na adresu sudího i jeho šéfa ujde, protože zvolil slova, která jsou urážlivá výrazem, nikoli formou, Mourinhův asistent Rui Faria se na dostaveníčko s disciplinárkou už může klidně chystat. Člen realizačního týmu Blues rozhodčího zápasu Deana nenapadl fyzicky paradoxně jen díky včasnému zásahu Portugalce, který svého podřízeného stačil zpacifikovat dříve, než mohlo dojít na nejhorší. „V jeho případě musí disciplinárka jednat tvrdě. Takové ostudné chování je naprosto nepřijatelné,“ nebere si servítky Poll.

Děsí Mourinha, že by už nemusel být speciálním koučem?

Mourinho má v sezóně po návratu do Premier League dvě oblíbená témata ke své tradičně jízlivé kritice. V první řadě jsou to po jakémkoli neúspěchu Chelsea muži s píšťalkami a praporky, dalším vděčným terčem pro Portugalce je pak jeho neoblíbený kolega z Arsenalu Arséne Wenger.

Francouzovi už Mourinho bezchybně, ale sportovně zničil oslavu 1000. duelu na lavičce Kanonýrů, když Blues smetli soka brutálním způsobem 6:0 a ukončili tak jeho pohasínající naděje na zisk ligového primátu. Jenže Portugalcova slova na adresu Wengera, podle nichž je manažer londýnského rivala specialistou na selhání, se mu možná ještě vymstí.

Zatímco Arsenal čeká ve finále FA Cupu Hull, který dokázali Wengerovi svěřenci v neděli porazit snadno 3:0, Chelsea se vidina zisku jakékoli cenné trofeje trochu vzdaluje. V lize už Blues ztrácejí na Liverpool tři kola před koncem pět bodů a příští zápas je čeká právě na hřišti rozjetých Reds. Poslední šance na úspěch v probíhající sezóně tak zřejmě leží v milionářské Lize mistrů, kde Mourinhovu družinu ale čeká semifinálový souboj s lídrem španělské ligy Atlétikem a poté případně finále proti jednomu z dvojice největších favoritů Bayern Mnichov a Real Madrid.

Reklama

Související témata: