Hlavní obsah

Trenér Dortmundu Klopp na Old Trafford neodejde, nabídku nahradit odvolaného Moyese odmítl

Dortmund/Praha

Varianta, že by kouč Borussie Dortmund Jürgen Klopp nahradil na lavičce Manchesteru United odvolaného Davida Moyese, padla. Muž, který přivedl Borussii během šestiletého působení ke dvěma mistrovským titulům a loni dovedl mužstvo až do finále Champions League, totiž oznámil, že na Old Trafford neodejde a smlouvu uzavřenou v Dortmundu dodrží.

Foto: Javier Barbancho, Reuters

Kouč Dortmundu Jürgen Klopp se svými svěřenci.

Článek

Přitom před odvoláním Davida Moyese se právě o Kloppovi uvažovalo jako o nejvážnějším adeptovi, který by mohl Manchester United převzít. Mluvily za něho výsledky, dva tituly v bundeslize, účast ve finále Ligy mistrů, ale hlavně práce, kterou v uplynulých šesti letech v Signal Iduna Parku odvedl. Jeho fotbalová filosofie a inklinování k ofenzivnímu pojetí pochopitelně také.

V zákulisí se navíc spekulovalo i o tom, že poslední kapkou, která by mohla konec trenéra Kloppa v Dortmundu urychlit, by mohl být odchod kanonýra Lewandowského.

Proto překvapilo, že záhy po odvolání Moyese oznámil Jürgen Klopp, že na Old Trafford neodejde. „Manchester United je velkým klubem s úžasnými fanoušky, ale já chci zůstat v Dormundu," citoval německého trenéra server listu Guardian.

„Mé závazky k Borussii Dormund a jejím příznivcům nejsou totiž křehké," nechal se slyšet Klopp, který loni v říjnu prodloužil smlouvu až do roku 2018.

Guardiola? Spíše Van Gaal

Podle deníku The Telegraph je mezi dalšími kandidáty rovněž Diego Simeone z Atlétika Madrid a vedení Manchesteru je údajně rovněž připraveno sondovat, zda by se na Old Trafford nepodařilo v létě přivést Pepa Guardiolu, současného kouče Bayernu. Ten údajně není podle nejmenovaného zdroje se svou pozicí v bavorském velkoklubu zcela spokojen a již před časem připustil, že by si rád zatrénoval i v Premier League.

Třiačtyřicetiletý Španěl po odchodu z Barcelony strávil téměř rok v New Yorku, kde popracoval na své angličtině, v září roku 2012 se v zámoří sešel i s tehdejším kormidelníkem United Sirem Alexem Fergusonem, připomíná list. Guardiola však má za sebou jen zhruba třetinu kontraktu, který loni v Mnichově uzavřel.

Jako nejpravděpodobnější varianta se tedy zdá provizorní řešení s hrající legendou Ryanem Giggsem, jenž povede mužstvo Rudých ďáblů do konce sezóny, a angažováním nizozemského kouče Louise van Gaala. Ten sice vede reprezentaci své země, ale už teď je jasné, že po světovém šampionátu v Brazílii u národního týmu končí a bude volný.

Ostatně, Van Gaal se minulý týden sešel s generálním ředitelem Manchesteru United Edwardem Woodwardem a o případném angažmá údajně jednali.

Reklama

Související témata: