Hlavní obsah

Zranění přišlo asi v nejhorší chvíli. Zasáhne ještě Čech do bojů o trofeje?

Je to nehorázná smůla pro něj i klub. Fotbalisté Chelsea usilují v Premier League o titul, v prestižní Lize mistrů o finále, jenže brankářská opora Petr Čech jim v rozhodující fázi sezóny na hřišti zřejmě už nepomůže. V úvodním semifinále Champions League si na půdě Atlétika poranil rameno a kouč Londýňanů José Mourinho byl po zápase na tiskové konferenci plný pesimismu. "Pro Petra sezóna skončila," truchlil kormidelník Blues.

Foto: Darren Staples, Reuters

Lékařka Chelsea doprovází zraněného Petra Čecha z hrací plochy v úvodním semifinále Ligy mistrů proti Atlétiku Madrid.

Článek
Fotogalerie

Českého reprezentačního gólmana zdravotní trable v závěru ročníku neopouštějí. Do  posledního ligového souboje kvůli viróze nenastoupil a Chelsea doma překvapivě podlehla poslednímu Sunderlandu 1:2.

Na stadiónu Vicenteho Calderóna už mezi třemi tyčemi nechyběl, jenže na trávníku příliš dlouho nepobyl. Po srážce s Raúlem Garcíou musel nuceně střídat už po osmnácti minutách a první zprávy o jeho zdravotním stavu nezněly vůbec příznivě. "Pro Petra sezóna skončila. Neptejte se mě na detaily, ale je to tak," řekl Mourinho, který se už smiřuje s tím, že se nedělní klíčový duel o titul na Anfield Road s Liverpoolem odehraje bez Čecha.

Ten v Madridu okamžitě zamířil do nemocnice na vyšetření, které potvrdilo zranění ramena. Při odchodu z kliniky Cemtro se pak ještě na památku podepsal do knihy návštěv, přiliš dobrou náladou ale neoplýval. Letošní sezóna totiž pro něj s největší pravděpodobností skončila.

Vrba: Petr podstupuje další podrobná vyšetření

Zdravotní stav Petra Čecha trápí i reprezentačního kouče Pavla Vrbu. "S Petrem jsem se dnes spojil a potvrdil mně informace, které se objevily bezprostředně po utkání - tedy, že má problémy s ramenem. Momentálně podstupuje další podrobná vyšetření a po nich bude zřejmé, jakou léčbu Petr podstoupí a jak dlouho bude trvat jeho rekonvalescence," uvedl Vrba.

Národní tým se chystá na květnový přátelský duel ve Finsku a následný červnový souboj s Rakouskem. Jednatřicetiletý gólman se ale ani v jednom utkání zřejmě nepředstaví. "Nevnímám to jako zásadní komplikaci, protože v přípravných zápasech alespoň budeme moci vyzkoušet jiné alternativy. Už dopředu bylo jasné, že bychom tak učinili v červnovém zápase proti Rakousku, v němž počítáme především s hráči z domácí soutěže, teď to tedy platí i pro květnové utkání ve Finsku. Příležitost tak dostanou další gólmani. Petrovi teď budeme přát hlavně rychlé uzdravení a brzký návrat na hřiště."

Se zdravotními problémy se Čech potýká takřka během celé své brankářské kariéry na ostrovech. Jeho trable začaly v roce 2006. V dubnu nedochytal ligové utkání s Evertonem poté, co mu William Gallas nechtěně šlápl na nohu a způsobil mu dvoucentimetrovou tržnou ránu pod kolenem. Po světovém šampionátu v Německu absolvoval operaci obou ramen. Po srpnovém návratu do brány pak přišel okamžik, který by nejradši vymazal ze svého života. Dne 14. řijna 2006 utrpěl po střetu s útočníkem Stephenem Huntem frakturu lebky a musel na operaci, po níž byl tři měsíce bez fotbalu. Do Premier League znovu naskočil v lednu 2007 proti Liverpoolu. Hlavu měl chráněnou koženou helmou, se kterou dodnes nastupuje do zápasů.

Čtyřstý zápas za Chelsea nedochytal

Právě tato ochranná pomůcka Čechovi pomohla o pět let později, kdy kvůli otřesu mozku nedochytal zářijový pohárový duel s Fulhamem. Po střetu s Orlandem Sá z Fulhamu sice dokončil první poločas, po změně stran se ale v bráně už neobjevil, protože se mu v kabině motala hlava.

V listopadu 2011 málem scházel národnímu týmu v barážové bitvě o postup na evropský šampionát v Polsku a na Ukrajině. V duelech s Černou Horou nakonec chránila jeho obličej maska a zkušený gólman v ní výrazně pomohl reprezentaci na závěrečný turnaj.

V závěru roku 2012 zase nedochytal svůj 400. zápas za Chelsea. Proti Evertonu musel střídat poté, co si poranil tříslo. V únoru 2013 odehrál zápasy Evropské ligy se Spartou i přes zlomený malíček na levé ruce.

Nyní čeká Čecha další nucená pauza. Ve zbytku sezóny ho v brance zřejmě nahradí veterán Mark Schwarzer, který na stadiónu Atlétika gól neinkasoval. I jeho zásluhou tak londýnský celek živí reálnou naději na finálovou účast.

Výčet zranění brankáře Petra Čecha od roku 2006
duben 2006
Nedochytal ligové utkání s Evertonem, když mu v závěru prvního poločasu spoluhráč William Gallas nechtěně šlápl na nohu a způsobil dvoucentimetrovou tržnou ránu pod kolenem. Do branky se vrátil 29. dubna.
červen 2006
Krátce po vyřazení české reprezentace z mistrovství světa se na londýnské klinice podrobil artroskopické operaci obou ramen. Do branky se vrátil 27. srpna.
říjen 2006
Hned v první minutě ligového utkání v Readingu utrpěl po střetu s útočníkem Stephenem Huntem frakturu lebeční kosti a musel se podrobit operaci. Do branky se vrátil až 20. ledna 2007.
listopad 2007
Ze souboje s Ghaňanem Asamoahem v utkání Ligy mistrů proti Schalke si odnesl lehce natržený lýtkový sval, s nímž ještě dochytal první poločas. Do branky se vrátil 11. prosince.
prosinec 2007
Nedochytal utkání v Blackburnu po srážce s domácím útočníkem Roquem Santa Cruzem, jenž ho trefil kolenem do pánevní oblasti. Navzdory zranění 26. prosince opět chytal, ale v zápase s Aston Villou dostal čtyři góly a teprve poté se rozhodl naražený bok doléčit. Do branky se vrátil 12. ledna.
březen 2008
Na tréninku před osmifinálovým utkáním Ligy mistrů proti Olympiakosu Pireus si podvrtl kotník.
duben 2008
Při tréninku ho zasáhl kopačkou do obličeje izraelský obránce Tal Ben Haim a kolíky mu způsobil hlubokou tržnou ránu táhnoucí se od rtu až po bradu. Čech záhy po operaci vyjádřil přesvědčení, že stihne start na červnovém mistrovství Evropy.
únor 2009
Bolesti zad, které si poranil v ligovém zápase s Liverpoolem. Díky tomu zmeškal přípravný duel české reprezentace v Maroku.
únor 2010
Poraněné lýtko v osmifinálovém utkání Ligy mistrů s Interem Milán.
červenec 2010
Znovu lýtko poraněné na tréninku.
srpen 2011
Poškozené kolenní vazy po pádu na tréninku.
září 2011
Utrpěl zranění hlavy v utkání proti Fulhamu, v poločase střídal z preventivních důvodů, motala se mu hlava.
listopad 2011
Zlomený nos.
prosinec 2012
400. zápas v dresu Blues nedochytal kvůli zranění třísel.
leden 2013
Zraněné lýtko.
únor 2013
Zlomený malíček levé ruky.
duben 2014
Zranění ramena.

Reklama

Související témata: