Hlavní obsah

Za Fergusona by se to nestalo. Hráči se vraceli nad ránem, náhradníci uzavírali během zápasu sázky, kdy Moyes skončí

Manchester/ Praha

Čtyřiadvacet hodin po vyhazovu z Manchesteru United odvolaný kouč David Moyes konečně promluvil. Tedy - on nepromluvil, ale sepsal memorandum, jež dostali k dispozici novináři i veřejnost. Moyes v něm děkuje na všechny strany. Svému legendárnímu předchůdci Siru Alexi Fergusonovi, jenž si ho vyvolil jako svého nástupce, Manchesteru United za šanci, kterou mu na Old Trafford dal, za zkušenosti, jež během deseti měsíců v jednom z největších klubů světa získal. Realita však bude zřejmě daleko prozaičtější, než ji jedenapadesátiletý kouč v prohlášení vydaném Sdružením ligových manažerů líčí.

Foto: Jon Super, ČTK/AP

Na Old Trafford visel od začátku sezóny tento transparent s napisem Vyvolený. Moyesovi po chuti nebyl.

Článek
Fotogalerie

Zatím se na veřejnosti objevily jen střípky. Útržky z toho, co se za vlády Moyese na Old Trafford dělo. Informace, které se tutlaly a měly zřejmě zůstat navždy utajeny.

Moyes jenom napomínal

Když třeba vyrazil Moyes v lednu s mužstvem na pár dnů do Dubaje, aby hráči trénovali v teple a unikli gradujícímu tlaku, dopřál jim dokonce jeden volný večer. Někteří jeho svěřenci se mu odměnili - vrátili se do hotelu až v pět ráno a působili takový rámus a povyk, že budili ostatní hosty. Vše se ale ututlalo, připomíná Daily Mail, že Moyes na rozdíl od Fergusona nedokázal nikdy tvrdě zasáhnout..

Totéž platilo i ve chvíli, kdy zjistil, že z mužstva unikají do novin informace z klubového zákulisí a dění v mužstvu. Mladého viníka sice vypátral a napomenul, ale trest nepřišel, i když jím trenér vyhrožoval.

Ferguson, to byla jiná klasa

To Ferguson byl jiná klasa. Když před dvěma lety docházelo k podobné situaci a z šatny unikaly informace, zabavoval hráčům v den zápasu mobilní telefony. Anebo když mu nebyla po chuti čepice, kterou si před cestou do zahraničí narazil na hlavu Kieran Richardson, prostě mu ji z hlavy strhnul.

Moyes však nic. Na své svěřence byl moc měkký. Japonský legionář Kagawa trestu také unikl, i když se dostavil k odletu k čtvrtfinálovému duelu Ligy mistrů do Mnichova pozdě. A kdyby jen to - jeho povýšený úsměv svědčil o tom, že ho trenérovy výtky ani trochu nezajímají. Moyes ho přesto proti Bayernu postavil, což by Ferguson nikdy neudělal.

A když třeba hrál Manchester United osmifinále Ligy mistrů v Řecku s Olympiakosem Pireus, hráči se mu vyloženě vysmívali. Když se na samém konci zápasu dohadoval se čtvrtým sudím, slyšel z lavičky náhradníků výkřik adresovaný rozhodčímu: "Pošli ho pryč. Bez něj bychom na tom byli lépe".

A kdyby jen to - na lavičce měli během zápasu tři náhradníci dokonce uzavírat sázky, jak dlouho ještě Moyes u mužstva vydrží. A on to všechno tiše registroval, aniž by reagoval.

Jinak v soukromí, jinak v prohlášení

Ze všech těchto střípků a útržků je zřejmé, jak málo respektu trenér Moyes mezi milionářskými hvězdami Manchesteru United měl a jak napjaté vztahy mezi ním a některými hráči panovaly. S Van Persiem a Rio Ferdinandem především.

To vše samozřejmě vedlo k jeho předčasnému konci. Moyes si byl a je vědom chyb, jichž se dopustil. A v soukromém rozhovoru je připustil.

Přiznal, že byl příliš opatrný a přespříliš pragmatický, že chtěl prosadit vlastní osobnost, ale že o to usiloval moc brzy po příchodu na Old Trafford a že měl možná volit měkčí přístup. Dodával, jak moc mu ublížil transparent s nápisem "Vyvolený", jenž se na Old Trafford po jeho příchodu objevil.

V oficiálním prohlášení však o ničem takovém není zmínka. Naopak Moyes děkuje na všechny strany, prohlašuje, jak poučné pro něho angažmá na Old Trafford bylo, pyšní se tím, že vedl mužstvo ve čtvrtfinále Ligy mistrů. A samo sebou uznává, že během změn a potřebné přestavby kádru nebyly pod jeho vedením výkony a výsledky takové, na jaké jsou Manchester a jeho fanoušci zvyklí.

Reklama