Hlavní obsah

Everton - Manchester City 2:3Manchester City udolal Everton a vyšvihl se před Liverpool do čela tabulky

Londýn
Aktualizováno

Premier League má nového lídra. Fotbalisté Manchesteru City zvítězili v 37. kole anglické nejvyšší soutěže na trávníku Evertonu 3:2 a předstihli Liverpool v čele ligové tabulky. Dvěma brankami k tomu pomohl bosenský útočník Edin Džeko. Manchester United podlehl na Old Trafford Sunderlandu 0:1. Nejvyšší soutěž opouštějí Fulham, který prohrál se Stoke 1:4, a Cardiff, jenž podlehl Newcastlu 0:3.

Foto: Russell Cheyne, Reuters

Útočník Manchesteru City Edin Džeko se raduje z branky proti Evertonu.

Článek
Fotogalerie

Evertonu, který stále nevzdal boj o čtvrtou příčku zaručující postup do Ligy mistrů, vyšel začátek zápasu skvěle. Už v jedenácté minutě si Barkley narazil s Naismithem a parádní technickou střelou překonal Harta. Za dalších jedenáct minut bylo ale srovnáno. Yaya Touré vysunul Agüera, který tvrdou střelou na přední tyč překvapil brankáře Howarda.

Při gólové střele se argentinský útočník zranil a musel střídat. Ve střílení gólů ho ale bohatě zastal Džeko. Ten svými brankami orámoval poločas. Dvě minuty před odchodem do kabin Bosňan zužitkoval centr Milnera a hlavou poslal hosty poprvé do vedení. Tři minuty po návratu z šaten mu z levé strany poslal přízemní centr Nasri tak šikovně, že Džekovi stačilo nastavit nohu a míč skončil za zády Howarda. Pro Džeka to byl 14. ligový gól.

Everton se ani při dvoubrankové ztrátě nevzdával. Krátce po půlhodině hry nacentroval z levé strany Baines a Lukaku hlavičkoval do tyče, odkud se balón odrazil za brankovou čáru. Další gól se ale Evertonu vstřelit nepodařilo a poslední zápas před vlastními fanoušky tak tým z Liverpoolu prohrál.

Manchester City má stejně jako Liverpool 80 bodů. Oba celky nastřílely shodně 96 branek, Citizens jich ale inkasovali o devět méně. S dvoubodovou ztrátou je pak třetí Chelsea.

Z ligy sestupují Fulham a Cardiff

Manchesteru United, který podruhé trénoval Ryan Giggs, se nepodařilo navázat na vítězství 4:0 nad Norwichem. Na Old Trafford podlehl Sunderlandu 0:1 a na svém stadiónu tak utrpěl sedmou porážku v sezóně, což se mu stalo po 40 letech.

Sunderland překvapivým ziskem tří bodů udělal výrazný krok k záchraně v Premier League, tu si naopak v příští sezóně nezahrají Cardiff a Fulham. Oba celky po porážkách, Cardiff od Newcastlu a Fulham od Stoke, s jistotou sestupují do Championship.

Anglická fotbalová liga - 37. kolo:
West Ham United - Tottenham 2:0 (27. vlastní Kane, 44. Downing)
Aston Villa - Hull 3:1 (41. a 45.+3 Weimann, 1. Westwood - 28. vlastní Bowery)
Manchester United - Sunderland 0:1 (30. Larsson)
Newcastle - Cardiff 3:0 (18. Ameobi, 87. Rémy, 90. Taylor)
Stoke - Fulham 4:1 (39. Odemwingie, 54. Arnautovic, 73. Assaidi, 82. Walters - 80. Richardson)
Swansea - Southampton 0:1 (90.+3 Lambert)
Everton - Manchester City 2:3 (11. Barkley, 65. Lukaku - 43. a 48. Džeko, 22. Agüero)

Reklama

Související témata: