Hlavní obsah

Džeko je z vítězného týmu a nesimuluje. To on je nejlepším hráčem v Anglii, míní Mourinho

Zvláštní pochvaly a až výjimečného uznání se dostalo útočníkovi mistrovského Manchesteru City Edinu Džekovi při úvahách trenéra Chelsea Josého Mourinha nad právě skončeným ročníkem Premier League. Podle portugalského kouče se měl stát on a nikoli liverpoolský Luis Suárez nejlepším hráčem soutěže.

Foto: Phil Noble, Reuters

Edin Džeko z Manchesteru City se raduje z gólu do sítě Aston Villy.

Článek

"Ani hráči, ani novináři by určitě nehlasovali pro fotbalistu, který nemá patřičné kvality. A Suárez je má, je nesporně velmi dobrým fotbalistou," kvitoval Mourinho výkony uruguayského internacionála, jenž v dresu Liverpoolu nastřílel 31 branek ve 32 ligových zápasech.

To proto, že v úvodu sezóny zmeškal šest zápasů kvůli disciplinárnímu trestu z minulého ročníku. V ní kousl obránce Chelsea Branislava Ivanoviče a dostal distanc na deset utkání. I tak ho jak hráči, tak i novináři zvolili hráčem sezóny.

„Nenarážím na Suárezův exces. K němu ostatně došlo už v předchozí sezóně. Člověk může udělat chybu a nemusí být za ni trestán po celý život, pokud k ní došlo na fotbalovém hřišti," odmítl Mourinho, že by byl na uruguayského snajpra alergický.

Rozdílový hráč? Džeko

"Podobné ocenění by ale mělo vždy patřit hráči vítězného týmu. Podle mého právě Džekovi, jenž byl mužem, který pomohl Manchesteru City k titulu. Zpočátku byl pro trenéra Pellegriniho mezi útočníky až třetí volbou, ale v rozhodujících okamžicích sezóny byl právě on rozdílovým hráčem," připomněl Mourinho všechny důležité góly bosenského internacionála.

„Dát šestnáct branek, to je pro útočníka figurujícího v mužstvu až jako třetí v řadě prostě něco velkolepého."

Nejen proto by však charismatický portugalský trenér korunoval Edina Džeka nejlepším hráčem sezóny.

„Není totiž jen střelcem, mužstvu pomáhá svou hrou, přístupem a chováním zrovna tak. A disciplinovaností rovněž," zmínil, že Džeko, který před sedmi lety dával góly v teplickém dresu, nasbíral v 31 zápasech Premier League jen čtyři žluté karty. "A navíc nesimuluje a počíná si vždy férově," narážel na časté Suárezovy pády a teatrální scény v soupeřových šestnáctkách.

I proto by byl pro Mourinha při volbě hráče sezóny jedničkou.

Kdo je podle vás lepším fotbalistou?
Edin Džeko
77,5 %
Luis Suárez
22,5 %
Celkem hlasovalo 8618 čtenářů.

Reklama

Související témata: