Hlavní obsah

Čech je Abramovičovým oblíbencem, Mourinho přesto upřednostnil Courtoise, píší v Anglii

Čech, nebo Courtois. Debaty kolem otázky prvního brankáře v Chelsea se začínají vyostřovat. Zvláště poté, co anglický deník The Telegraph přišel s informací, že trenér londýnského celku José Mourinho se již rozhodl. Jedničku by pro příští sezónu měl dělat mladý Belgičan, zatímco dosavadní stálice mezi tyčemi Petr Čech bude plnit roli druhého gólmana. A pokud ne, bude prodán nebo půjde na hostování. Čech má v Chelsea ale své zastánce, kteří jsou mnohdy ještě důležitější, než samotný Special One.

Foto: Darren Staples, Reuters

Zraněný gólman Chelsea Petr Čech se dívá na trenéra José Mourinha. Ten prý pro příští sezónu upřednostnil Thibauta Courtoise.

Článek

Courtois se v Atlétiku vypracoval mezi brankáře nejužší světové špičky a už průběhu končící sezóny dal na Stamford Bridge jasně na srozuměnou, že krýt záda Petru Čechovi rozhodně nehodlá. Že je jedním z top gólmanů planety předvedl i ve dvojzápase semifinále Ligy mistrů, kde pomohl vyřadit z milionářské soutěže právě Chelsea. A trenérovi Blues Mourinhovi doslova učaroval.

Tak moc, že se rozhodl zavrhnout svého dosavadního chráněnce Petra Čecha a podle The Telegraph měl určit Belgičana jako jedničkou pro příští sezónu. „Rozhodl se navrátit Courtoise z hostování v Atlétiku a dosadit ho na pozici prvního brankáře v Chelsea, zatímco bude Čech mimo hru s ramenem," píše anglický deník.

Čech bude muset čekat na příležitost

Čechovi by rekonvalescence měla trvat v rozmezí 8 a 10 týdnů, takže jeho návrat je možný ještě předtím, než tým ze Stamford Bridge začne předsezónní přípravu. I tak ale hodlá Mourinho nastoupit s Belgičanem jako prvním brankářem. „Čech potom bude muset počkat na příležitost, aby mohl znovu navléknout brankářské rukavice a ukázat, že je lepší než 22letý Courtois," popisuje The Telegraph.

Český brankář by se tak musel spokojit s rolí dvojky, což od svého příchodu do týmu v roce 2004 nezažil. „Pokud není Čech připraven krýt Courtoisovi záda, pak se Chelsea pokusí 31letého Čecha prodat nebo ho odeslat na hostování a bude hledat nového brankáře číslo 2," míní deník.

Pro Čechův odchod z Mourinhova celku hovoří i v poslední době hojně diskutovaná finanční fair play. Chelsea by totiž za případný Čechův přestup mohla vyinkasovat kolem 10 miliónů liber (335 miliónů korun). Ušetřila by navíc i na platu. Zatímco Čechův plat je 100 tisíc liber týdně (3,35 miliónu korun), pro Courtoise se chystá pětiletá smlouva s týdenním platem 70 tisíc liber.

Čech má svoje spojence

Trenér brankářů Christophe Lollichon i přesto věří, že by prodloužit smlouvu mohli oba, Courtois by se mohl vrátit do Atlétika a Čech by zůstal jedničkou v Chelsea. „Lollichon je totiž důvěryhodným spojencem Čecha, který mu v létě zachránil práci, když si José Mourinho při svém návratu na Stamford Bridge přivedl vlastního trenéra brankářů Silvina Louru," píše The Telegraph.

To ale podle Mourinha není možné, Portugalec se totiž domnívá, že Courtois už v Chelsea neprodlouží smlouvu, pokud by na Stamford Bridge nechytal. Mou nadějného Belgičana nechce ztratit a hodlá kvůli němu riskovat i hustou atmosféru v klubu.

Nejde přitom ani tolik o Lollichona, který může teoreticky odejít s Čechem do jeho dalšího angažmá, ale spíš o kohosi mocnějšího. „Další komplikací by (pro Mourinha) mohlo být, že Čech je jedním z oblíbenců Romana Abramoviče, majitele Chelsea, a Čech by mohl na vrcholné úrovni hrát ještě deset let," připomíná The Telegraph.

Kde bude působit Petr Čech v příští sezóně?
V Chelsea jako první brankář
26,9 %
V Chelsea jako druhý brankář
4,5 %
V jiném klubu v Anglii
6,5 %
V jiném klubu mimo Anglii
62,1 %
Celkem hlasovalo 14637 čtenářů.

Reklama

Související témata: