Hlavní obsah

Arsenal chce do nepotřebné vitríny na trofeje konečně vystavit nejcennější pohár

Londýn/Praha

Už si z nich utahovali. V anglických novinách se dokonce objevila kresba vitríny na trofeje se znakem Arsenalu a nápisem: „Jako nepotřebná na prodej.“ Hodně jedovatá připomínka, že Gunners už dlouhých devět let čekají na zisk nějaké skutečně velké trofeje. Nevyhráli ligu, FA Cup, Ligový pohár, o úspěchu na evropské scéně nemluvě. V sobotním podvečeru však budou mít v londýnském Wembley příležitost tuto škaredou bilanci pozměnit. Ve finále FA Cupu jsou proti Hull City jasnými favority.

Rosický a spol. zpívají před finále FA Cupu

 
Článek

Právě zisk FA Cupu v roce 2005 je posledním velkým úspěchem Wengerovy éry. Od té doby s Arsenalem nevyhrál nic. Před třemi lety dokonce prohrál ve finále Ligového poháru s podceňovaným Birminghamem City, jemuž se nedávaly vůbec žádné šance.

Finále FA Cupu Arsenal - Hull se hraje v sobotu v 18 h, přímý přenos vysílá TV Fanda, podrobná on-line reportáž na Sport.cz

Může se někdo divit, že i tentokrát svírají francouzského kouče ve službách Gunners obavy, aby se něco podobného neopakovalo? Jasně, Hull, který skončil v Premier League až na šestnácté příčce, by neměl mít šanci. A to přesto, že jeho kouč Steve Bruce se odvolává na loňské finále, v němž Wigan senzačně porazil Manchester City, jenž byl ještě větším favoritem, než jakým bude v sobotu Arsenal.

Bruce si je jistý, komu bude Wembley fandit

„Jedno jsem věděl docela jistě už před sezónou. Neměli jsme sebemenší šanci vyhrát ligu, ale proč si netroufnout na vítězství v FA Cupu, v němž je možné úplně všechno?" připomněl tažení svého celku až do Wembley.

„Zvláště, když kromě příznivců Arsenalu budou všichni ostatní fandit nám," dodal s vírou, že fotbalový chrám bude na straně slabšího, tedy jeho „Tygrů".

A nic na tom nemění, že má před finále problémy se sestavou, neboť otazníky se vznáší nad startem útočníků Bradyho a Aluka, stejně jako defenzivní dvojice Chester a McShane,

„V sázce je příliš mnoho, než abych riskoval a poslal na trávník hráče, kteří nejsou úplně v pořádku. Na velkém hřišti ve Wembley to bude hodně horký zápas," přiznal Bruce, že nad sestavou stále váhá.

Jedním si je ale jistý... „Nikdo nezpochybňuje, že proti nám bude stát mocný Arsenal, jenž má lepší hráče než my. Musíme proto přijít s něčím, co jeho hru naruší a ztíží. Půjde o to udržet co nejdéle vyrovnané skóre a pak udeřit," přiznal, že pilně spřádá taktické plány, jak na Kanonýry vyzrát.

Wenger: Výhru si zasloužíme my

Trenér Arsenalu Arséne Wenger si toho je samo sebou vědom. „Jsme sice favoritem, ale to ještě neznamená, že máme vítězství předem jisté. Poslední krok je vždy nejtěžší. Zvláště v takové soutěži, jako je FA Cup," nechal se slyšet Wenger, pod jehož vedením získali Gunners triumf v nejstarší klubové soutěži na světě již čtyřikrát. Naposledy ovšem ve zmiňovaném roce 2005.

„Mé mužstvo si zaslouží, aby finále vyhrálo. Za obrovskou snahu, kterou v letošní sezóně prokázalo, za velkou psychikou sílu, kterou projevilo v těžkých chvílích, za úžasného ducha, kterého v sobě má, a já ho teď před finále z hráčů cítím. Zaslouží si ho vyhrát pro sebe i pro náš klub," věří Wenger, že to nepotřebné vitríny na trofeje přibude po devíti letech konečně trofej, která je na ostrovech obrovsky ceněná.

Který tým vyhraje finále FA Cupu?
Arsenal
84,6 %
Hull City
15,4 %
Celkem hlasovalo 5777 čtenářů.

Reklama