Hlavní obsah

Po těch útrapách je triumf o to sladší, jásal Wenger po zisku Anglického poháru

Praha/Londýn

Pátým triumfem v Anglickém poháru se trenér Arsenalu Arsène Wenger vyrovnal legendárnímu Alexi Fergusonovi. Přídomek „trnitá“ pro popis cesty Gunners za celkovým vítězstvím zní přitom ve srovnání s tím, čím hráči prošli během sezóny a finálového zápasu, velmi rezervovaně. Už v 8. minutě totiž Arsenal prohrával s Hullem 0:2, utkání ale dokázal otočit na konečných 3:2. Nakonec u toho byl i český fotbalista Tomáš Rosický.

Foto: Kirsty Wigglesworth, ČTK/AP

Wenger si užíval vítězství v Anglickém poháru. Hráči ho dokonce i vykoupali v pivě.

Článek
Fotogalerie

První trofej po devíti letech. Takhle dlouho čekal Arsenal na výrazný úspěch. Ve finále byli Gunners jasně favorizovaní, Hull se ale jen tak nedal.

Horko bylo Arsenalu už ve čtvrté minutě, kdy z vápna úspěšně pálil Chester. Doslova uvařený pak londýnský klub byl o čtyři minuty později, kdy Fabianského téměř z nulového úhlu překonal Davies. „Byl jsem šokovaný. Každým coulem byli nebezpeční. V tu chvíli vás napadne, jestli taková rána nebude pro tým až moc silná. Naše mužstvo má ale jedinečného ducha a vzájemnost, a já tak věděl, že se pokusí zareagovat," věřil Arsène Wenger

Nepletl se. Arsenal dokázal snížit už v 17. minutě, kdy Santi Cazorla při svém přímém kopu umístil míč pod břevno. Gunners se tak dostali velmi rychle zpět do hry.

„Bylo důležité vstřelit gól na 1:2 ještě před poločasem a poté hru neuspěchat, udržet strukturovanou a klidnou," prozradil.

Cazorla poslední slovo neřekl

Vyrovnat se Arsenalu ale povedlo až v 71. minutě. Byl u toho opět Cazorla, který poslal do vápna centr se slušným potenciálem. K míči se záhy dostal Koscielny, který z otočky překonal brankáře McGregora. Těžké chvíle od té doby prožívali fotbalisté Hullu, kteří museli čelit nejedné brankové příležitosti svých favorizovaných soupeřů. Obrovskou šanci rozhodnout měl v nastavení zápasu Giroud, ale McGregor si s jeho ranou mířící do spodního rohu branky poradil.

V prodloužení, v jehož druhé části se dostal na hřiště i kapitán české fotbalové reprezentace Tomáš Rosický, rozhodl ve 109. minutě Aaron Ramsey, který zakončil k tyči po Giroudově umné pobídce patičkou.

Rosický: Těžko se to popisuje

„Jen těžko se to popisuje. Čekali jsme na tento moment hodně dlouhou dobu a najednou je to tady," radoval se Rosický v rozhovoru pro BBC.

„Je to úleva a štěstí zároveň. Byli jsme kvůli dnešnímu zápasu pod velkým tlakem a nezačali jsme dobře. Předvedli jsme demonstraci, jak se porvat se stavem 0:2, s tím jsme ale ukázali, jak by se finále FA Cupu rozhodně začínat nemělo, glosoval trenér Wenger těžké chvíle Arsenalu.

Arsenal velkou část sezóny okupoval první příčku Premier League, nakonec však skončil až čtvrtý. Několikrát se přitom spekulovalo o Wengerově konci v klubu, ten však hovořil o dobrých vztazích s vedením. Jeho odchod prý nikdy nebyl na pořadu dne, jak potvrdil i po sobotním velkolepém triumfu. „Štěstí často bývá spojené s útrapami a čekáním. Nakonec to pro nás možná bylo kvůli tomu o to sladší," dodal kouč.

Reklama