Hlavní obsah

Rudé ďábly povede Van Gaal. S United uzavřel tříletý kontrakt

Manchester

Fotbalisty Manchesteru United bude v příští sezóně trénovat Louis van Gaal. Zkušený nizozemský kouč převezme Rudé ďábly hned po skončení světového šampionátu v Brazílii, kde povede tým Oranjes. Informovaly o tom v pondělí oficiální internetové stránky klubu.

Foto: Ints Kalnins, Reuters

Nizozemský trenér Louis van Gaal

Článek

Van Gaal zaujme místo na lavičce po Davidu Moyesovi, který byl v závěru soutěžního ročníku kvůli neuspokojivým výsledkům mužstva odvolán. Ve zbytku sezóny působil ve funkci trenéra Ryan Giggs, jenž ukončil hráčskou kariéru a přesune se do pozice Van Gaalova asistenta.

United mají po zpackané sezóně co napravovat. Nevybojovali žádnou trofej, v Champions League skončili ve čtvrtfinále, v tabulce Premier League obsadili až sedmou příčku a po pětadvaceti letech si nezahrají v eropských pohárech.

Van Gaal dosáhl v roli trenéra řady úspěchů. V nizozemské lize získal tři tituly s Ajaxem, který dovedl také k triumfu v Lize mistrů. Další dva tituly přidal s Barcelonou a jeden pak s Alkmaarem a Bayernem Mnichov.

Dvaašedesátiletý kouč, který je pověstný svými přísnými metodami a tvrdou disciplínou, se dohodl s Manchesterem United na tříleté smlouvě. "Trénovat v Premier League bylo vždy mojí touhou. Tento klub má velké ambice, i já mám velké ambice. Jsem si jistý, že se společně zapíšeme do historie," citoval Van Gaala server britské televizní stanice BBC.

Giggs vytvořil několik rekordů anglické Premier League. Od roku 1992 nasbíral jako první hráč v historii 632 startů a jako jediný získal 13 mistrovských titulů. Skóroval v 21 sezónách po sobě a dohromady nasbíral rekordních 162 asistencí. S Manchesterem rodák z Cardiffu získal 34 trofejí včetně dvou triumfů v Lize mistrů a čtyř vítězství v Anglickém poháru.

Je Lous van Gaal tím pravým trenérem pro Manchester United?
Ano
24,5 %
Ne
75,5 %
Celkem hlasovalo 4724 čtenářů.

Reklama