Hlavní obsah

VIDEO: Nováček Štěch se snažil u mazáka Vaclíka o plusové body tak vehementně, až ho zmátl

Praha

Jasně, že si jeden dobíral druhého. Znají se dlouho, společně chytali v Dovalilově reprezentační jedenadvacítce, před třemi lety se jim na evropském šampionátu v Dánsku rozplynul sen o první velké medaili v jejich fotbalové kariéře. „Od té doby jsem ale Máru pořádně chytat neviděl, takže jsem byl zvědav, jak na tom je,“ hecoval svého vrstevníka Marka Štěcha působícího v teď už třetiligovém anglickém Yeovilu gólman mistrovské Sparty Tomáš Vaclík.

Podívejte se, jak brankář Marek Štěch strávil svůj první den v národního týmu

 
Článek

Téměř tři roky trvalo, než se zase v reprezentaci sešli. Dnes už pětadvacetiletý Vaclík skončil v jedenadvacítce hned po závěrečném turnaji v Dánsku v červnu 2011, o rok mladší Marek Štěch pár měsíců po něm.

Na přípravný duel seniorského áčka ve Finsku je ovšem nový reprezentační kouč Pavel Vrba povolal oba. Mazáka Vaclíka, který už má v áčku odchytáno devadesát minut ve vítězné přípravě proti Slovákům, stejně jako debutanta Štěcha, pro něhož byla pouť ze třetí anglické ligy do národního celku velkým a samo sebou příjemným překvapením.

„A dostat se do brány alespoň na pár minut, to by představovalo pochopitelně bonus navíc," doznával Štěch smířený s tím, že bude ve středu ve Finsku krýt Vaclíkovi záda, stejně jako tomu bylo při evropském šampionátu jedenadvacítek v Dánsku.

A pochopitelně i s tím, že při absenci Petra Čecha bude mít všechno na povel Vaclík. „Pár let už se známe, jsme ve spojení, občas si voláme. Však jsem mu k titulu gratuloval, hned jak ho se Spartou získali," snažil se Štěch připsat plusové body.

Dokonce tak vehementně, až Vaclíka zmátl, takže ten přede všemi prohlašoval, že dělá mazáka Čechovi. Chudák Big Peter přitom po operaci pochroumaného ramene relaxuje a rehabilituje v Londýně.

Vrátí se do Sparty?

„Škoda, co se mu přihodilo. Měl jednu z nejlepších sezón, odchytal nejvíc zápasů s nulou, má na kontě nejvíc odchytaných utkání za Chelsea a teď tohle. Je v o to těžší situaci, že z Atlétika přijde do Chelsea Courtois. Takže teď je pro něho důležité, aby se uzdravil, dal do kupy a byl zase co nejdříve zpátky na hřišti," rozpovídal se při zmínce o Čechovi Štěch a přiznal, že se s reprezentační gólmanskou jedničkou párkrát bavil, když Chelsea hrála s West Hamem, kde svého času působil.

Jako dvojka, samozřejmě, protože Robert Green ho mezi tyče nepustil. Jako ho teď v národním týmu mezi ně nemíní pustit Vaclík.

Ale dost možná, že ho pustí do té sparťanské. Vaclíkův odchod do ciziny je na spadnutí a na Letné se jako o potencionálním náhradníkovi spekuluje mimo jiné právě o odchovanci Štěchovi. Po osmi letech prožitých na ostrovech by se mohl oklikou do Sparty vrátit.

„Preferoval bych další působení v Anglii, ale návrat do Sparty by pro mě představoval velkou výzvu. Vždyť hrát o Ligu mistrů, to je to nej, co bych si mohl přát. A to nemluvím o tom, že Sparta mně zůstala v srdci napořád," přiznával Štěch a s tváří hráče pokeru tvrdil, že s Vaclíkem o jeho plánech a budoucnosti nemluvil.

„Fakt ne. A to spolu sdílíme jeden pokoj a on se snaží odposlouchat něco z mé angličtiny," dobíral si na oplátku Vaclíka, aby se pak oba ve shodě až dojemné raději zaměřili na spoluhráče. Hlavně na ty, kteří s nimi prošli jedenadvacítkou...

Měl by se brankář Marek Štěch vrátit do Sparty?
Ano
75,3 %
Ne
24,7 %
Celkem hlasovalo 3861 čtenářů.

Reklama

Související témata: