Hlavní obsah

Sklopil jsem uši a seděl na lavičce, posteskl si Vydra nad proměnlivou pozicí v Premier League

Praha

Rozčarovaný končil první sezónu v Premier League český útočník Matěj Vydra. Vysněné angažmá mezi anglickou elitou se změnilo ve vysedávání na lavičce. Jen tři vstřelené branky po hodech v minulé sezóně v druholigovém Watfordu byly ledovou sprchou pro dvaadvacetiletého dravce. Doufá, že si spraví chuť v zápasech české reprezentace.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Útočník Matěj Vydra se v utkání proti Norsku jednou zapsal do střelecké listiny.

Článek

Jak jste prožil volný týden po skončení anglické Premier League? Udržoval jste se v tréninku pro potřeby reprezentace?

Hlavně jsem odpočíval, i když je pravda, že jsem moc zápasů neodehrál. Ale sezóna byla dlouhá, cestování v nabitém programu bere dost sil. Takže jsem se snažil spíše dostat do pohody.

Vaše zápasové vytížení bylo nevypočitatelné a nerovnoměrné. Máte ponětí, proč byla vaše pozice hodně nejistá?

Z posledních osmi kol jsem poslední čtyři kola byl na lavičce, přitom v předešlých čtyřech duelech jsem nastoupil v základní sestavě, vstřelil gól, na jeden nahrál a získali jsme pět bodů. Ale netuším, jaký měl trenér důvod, že mě následně odstranil. Musel jsem sklopit uši a sednout si na lavičku.

S premiérovou sezónou mezi anglickou elitou asi příliš spokojený být nemůžete.

Čekal jsem více. Tři góly jsou málo. Ale nyní už nic nezmůžu. Když jsem byl v základu, tak se mi zápasy celkem povedly. Nicméně pokud jde člověk do hry na deset minut, těžko může něco velkého udělat.

Máte vybraný jeden okamžik, který vám zůstane v paměti i přes převládající rozpaky?

Dubnový zápas doma proti Tottenhamu, který byl asi mým nejvydařenějším. Vstřelil jsem gól už po třiceti vteřinách. Sahali jsme po vítězství, vedli jsme 3:1. Ale nakonec jsme v nastavení o výhru přišli.

Ve W. B. A. jste byl jen na hostování. Máte už tušení, jaký bude váš další osud?

Pořád jsem hráčem italského Udine. Manažer mě ujistil, že zájemci o mé služby jsou. Někdo v Anglii, rovněž v Německu. Ale záležet bude na prezidentovi Udine. Mojí prioritou je nejvyšší anglická soutěž. A hlavně bych chtěl přestoupit. Nebaví mě každý rok se stěhovat do nového města, poznávat nové spoluhráče, nový klub. Seznamování zabere minimálně čtvrt sezóny. Než se člověk rozkouká, podstatná část sezóny je pryč.

Přitom úvod angažmá je vždy nejdůležitější, že?

Rozhodně. V nynější sezóně mi strašně uškodilo, že jsem absolvoval přípravu v Udine, odehrál jsem v jeho dresu pár zápasů, a teprve týden před startem Premier League se stěhoval do Anglie. V klubu mě neznali, což se nejvíce projeví při hře. Noví spoluhráči neměli tušení, co čekat, já zase nevěděl, jak hrají, co vyžadují. Je lepší být v týmu od prvního dne přípravy, aby se člověk adaptoval a sehrál.

Jak se vám vlastně líbil život v Birminghamu?

Jde o krásné město. Bydlel jsem v centru, všechno jsem měl kousek. Mám Anglii moc rád. Až na jídlo tedy. Ale jinak jde o super místo pro život. Nevadí mi tamní častý déšť. Ale ke spokojenosti mi chybí třicet zápasů v sestavě. Všechno jsem si sbalil a budu čekat, zda dostanu šanci vybudovat si stálejší zázemí.

Nyní se bude hrát mistrovství světa ve fotbale, přestupy se začnou zřejmě realizovat až po šampionátu. Jak budete prožívat dovolenou?

Momentálně se chci soustředit na reprezentaci. Uvidím, jak se vše vyvrbí. Moc zápasů jsem neodehrál, a tak nebudu snad tolik drahý.

Neříkal jste si, že bylo lepší zůstat v druholigovém Watfordu, kde jste nastupoval pravidelně a vstřelil během minulé sezóny 22 gólů?

Nastavil jsem si loňskou produktivitou laťku hodně vysoko. Nové angažmá pro mě bylo těžké, ale když se chci zlepšovat, musel jsem o soutěž výš. Splnil se mi sen o první lize. Věřím, že dostanu šanci a bude jen na mně, abych se v Premier League udržel. Mezi soutěžemi je obrovský rozdíl. Manchester City má kádr za miliardu. V druhé lize na stejné hráče nenarazím. Nezapomenutelné bylo setkání s Kompanym. Má snad sto kilo, je strašidelně silný. V každém souboji mě odpinknul jako nic.

Nebude pro reprezentační zápasy velký problém vaše malá vytíženost?

Bez zápasové praxe je samozřejmě těžké hrát devadesát minut naplno, o čemž jsem se přesvědčil už při minulé konfrontaci s Norskem. V posledních deseti minutách jsem šlapal vodu, měl jsem problémy. Člověk si v tréninku přidává, ale zápasové zatížení nahradit nejde.

Přitom vy i další reprezentační útočník Václav Kadlec z Frankfurtu jste ve stejné pozici. Většinou jen vysedáváte na lavičce.

Však jsme si také jeden z druhého utahovali a dělali jsme si legraci. Je fakt, že moc zápasů jsme neodehráli ani jeden. Ve Finsku jde o přípravu, trenér nás chce vidět, aby si udělal jasno před kvalifikací. Pokud mě bude chtít povolat i na další zápas proti Rakousku, rád pojedu, protože jsem fakt moc minut v sezóně neodehrál.

Věříte, že si v národním dresu spravíte chuť?

Přesně tak. Boj o záchranu v anglické lize není moc o kráse. Třeba proti Tottenhamu jsme soupeře do půlky válcovali, ale pak jsme se zatáhli a jen to křápali na mě, přičemž jsem byl na hrotu dost osamocený.

Matěj Vydra v Premier League:
7 x v základní sestavě
16 x nastoupil z lavičky
3x skóroval
3x nahrál na gól

Reklama

Související témata: