Hlavní obsah

Van Gaal chystá v United zemětřesení, jistotu setrvání mají jen čtyři hráči

Manchester

Jen čtyři hráči z aktuálního kádru Manchesteru United mají jistotu, že na Old Trafford budou pokračovat i v následující sezóně. Nový trenér Rudých ďáblů Louis Van Gaal chystá v klubu pořádnou personální obměnu. Kromě seznamu žádaných posil britská média informují i o hráčích, kteří by mohli z United odejít. Nizozemec začal řešit dokonce už i pozici kapitána.

Foto: United Photos, Reuters

Současný trenér Nizozemska a budoucí kouč Manchesteru United Louis van Gaal

Článek

Pověst nekompromisního a náročného kouče předchází Nizozemce Louise van Gaala, který hodlá v Manchesteru přebudovat kádr k obrazu svému. „Nový šéf United Van Gaal je v létě připraven k obří obměně kádru a hodlá vybudovat tým bojující o titul. A ze současných hráčů nizozemský trenér stoprocentně počítá s Davidem de Geou, Juanem Matou, Robinem van Persiem a Waynem Rooneym," píše s odkazem na svůj zdroj britský Daily Star.

„To znamená, že hráči jako Danny Welbeck, Michael Carrick, Chris Smalling a Phil Jones budou muset před sezónou dokázat, že jsou dost dobří na to, aby byli součástí Van Gaalovy éry na Old Trafford," dodává deník.

Co vyhlédnutá posila, to pojem

Někdejší trenér Ajaxu, Barcelony, Bayernu a Alkmaaru nastoupí k týmu až po skončení mistrovství světa v Brazílii, do kterého zasáhne s nizozemskou reprezentací. I tak už ale stačil poslat na Old Trafford seznam svých vytipovaných posil. Van Gaal by ve svém týmu rád koučoval Arjena Robbena, Thomase Müllera a Toniho Kroose z Bayernu, Matse Hummelse z Dortmundu, Ceska Fábregase z Barcelony či Edinsona Cavaniho z PSG. Odsouhlasil také záměr přivést Luka Shawa ze Southamptonu.

Zaměřit se bude muset zejména na zadní řady. Z klubu totiž po nevydařené sezóně, kterou z lavičky vedl odvolaný David Moyes, odešli stopeři Nemanja Vidič (Inter Milán) a Rio Ferdinand (zatím bez angažmá). Spekuluje se také o přestupu Patrice Evry. S odchodem Vidiče a Ferdinanda odešli i tradiční nositelé kapitánské pásky.

Kapitánem Rooney? Van Gaal má jiný plán

Už i touto záležitostí se podle anglických žurnalistů Van Gaal zabýval. A Nizozemec se prý rozhodl vstoupit na tenký led. Všichni totiž očekávají, že pásku bude na rukávě nosit Rooney, jenž v klubu působí od roku 2004. Toto očekávání podle všeho sdílí i sám anglický reprezentant, který před loňskou sezónou vážně uvažoval o odchodu z klubu. Van Gaal se však rozhodl stavět tým kolem svého krajana Van Persieho, jemuž hodlá pásku na rukáv natáhnout.

Van Gaal si uvědomuje, že tímto tahem si dost možná rozhněvá náročné fanoušky, kteří jsou po mizerné sezóně, v níž United skončili v tabulce na sedmém místě a po dlouhé době nepostoupili do žádných evropských pohárů, pořádně hladoví. Přiklonit na svou stranu si je ale hodlá výsledky.

„Všichni věříme, že už v příští sezóně můžeme útočit na trofeje. Podařilo se mi to ve Španělsku s Barcelonou, tak nevím, proč by se mi to nemohlo povést i v Anglii. Čeká nás náročný úkol, ale pro mě je to fantastická výzva," rekl pro nizozemskou televizi RTL Nizozemec.

Získá Lous van Gaal s Manchesterem United v následující sezóně nějakou trofej?
Ano
47,8 %
Ne
52,2 %
Celkem hlasovalo 7061 čtenářů.

Reklama

Související témata: