Hlavní obsah

Nejlukrativnějším fotbalovým zápasem o 4 a půl miliardy není finále Ligy mistrů ani MS

Londýn

Světovým duelem číslo jedna z hlediska finančního profitu je podle anglického listu Daily Mail dnešní finále play-off o postup do elitní anglické Premier League. Vítěz souboje dvou účastníků druhé nejvyšší soutěže si zajistí v následujících pěti letech dotace minimálně v hodnotě 134 miliónů liber (zhruba 4,5 miliardy korun). Příjemcem této částky se stane bankovní účet Queens Park Rangers, nebo Derby County. Zápas startuje v legendárním Wembley v 16 hodin a vysílá jej stanice Slovak Sport 2.

Bude kouč QPR Harry Redknapp slavit se svými svěřenci návrat do Premier League? V cestě jim stojí Derby County

Článek

Jistotu obrovského jackpotu ve výši astronomických 4,5 miliardy korun navíc přinese už ta nejhorší možná varianta, tedy pokud vítěz baráže odehraje mezi anglickou smetánkou pouze jednu sezónu a v ní navíc skončí až na samém chvostu tabulky. Každá příčka směrem vzhůru znamená další milióny navíc, které přistanou na kontě vítězného klubu.

Podle vývoje odměn za postup do Premir League v posledních dvaceti letech se dá snadno vypozorovat, jak masivně se neustále zvedá průtok financí fotbalovým světem. Swindon, který v roce 1993 postoupil na úkor Leicesteru jako první celek do nově vzniklé Premier League z nižší soutěže, si za svůj počin tehdy připsal jistotu dotace ve výši 3,5 miliónu liber.

Přehled odměn za vítězství (v korunách):
Vyhrané finále fotbalového MS705 miliónů
Triumf v rozhodujícím duelu Ligy mistrů290 miliónů
Úspěšně zvládnuté finále play-off o Premier League4,56 miliardy

O dvě dekády později hraje bohatý londýnský celek Queens Park proti Derby County o přibližně čtyřicetinásobek, tedy astronomických 134 miliónů liber. I kdyby totiž vítěz dnešního duelu ve slavném Wembley v příští sezóně nejvyšší anglické ligy uzavíral na konci sezóny tabulku a opět spadl, i tak si připíše 62 miliónů liber. S dalšími 72 pak může počítat jako se záchranným sestupovým padákem rozloženým do následujících čtyřech let.

Premier League navíc neustále stoupá prestiž, což sebou přináší stále více peněz zvenčí, zejména pak lukrativnější smlouvy za prodej televizních práv. Zisky z nich plynoucí se pak na na rozdíl od Španělska dělí mezi celky rovnoměrně. I díky tomu může letošní vítěz baráže počítat s částkou o 14 miliónů liber vyšší, než inkasovali loňští králové play off z Crystal Palace.

Redknapp ukázal svůj obvyklý nadhled

Londýnští Rangers ale asi ani přes loňskou vykázanou ztrátu ve výši 64,5 miliónů liber opravdu nemají nouze o finanční zajištění klubu. Nejsou na bleskovém návratu mezi anglickou elitu nijak existenčně závislí, což dokazuje i uvolněný přístup zkušeného lodivoda týmu Harryho Redknappa.

„Jak oslavím případné vítězství? Nepůjdu na žádný večírek, ale na těstoviny se ženou,“ uvedl uznávaný manažer, který naposledy zazářil na lavičce dalšího londýnského celku Tottenhamu. Jedním dechem pak dodal: „Rozhodně nebudu běhat a křičet po ulicích. Život jde dál hned další den. A co udělám, když prohrajeme? Nejspíš stejně půjdu na těstoviny se ženou.“

Samozřejmě šlo ale o nadsázku a o snahu sejmout tíhu tlaku a očekávání z beder svých oveček před veledůležitým duelem. Ve skutečnosti jde o hodně - o možnost bojovat v elitní světové soutěži a také o pakatel v hodnotě 4,5 miliardy...

Kdo postoupí z dnešního finále baráže mezi anglickou fotbalovou elitu?
Derby County
23,8 %
Queens Park Rangers
76,2 %
Celkem hlasovalo 5501 čtenářů.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Calgary - San Jose 5:1

Premiérový gól v NHL a navrch bitka. Český útočník zažil v zámoří velký večer
NačítámNačíst další články