Hlavní obsah

Zlaté rukavice, jedenáctka Premier League, teď i Zlatý míč. Čecha těší, že sbírá alespoň individuální trofeje

Zranil se v nejnevhodnější chvíli. Premier League finišovala a jeho Chelsea měla pořád ještě šanci na titul, v Lize mistrů Blues teprve rozehrávali semifinálovou partii s Atlétikem, když musel český gólman Petr Čech na operaci s ramenem zhmožděným hned v úvodu zmiňovaného střetnutí s pozdějším finalistou. „Bohužel, o nejlepší zápasy sezóny jsem přišel,“ povzdechl si Čech, který v pondělí večer získal podeváté v historii Zlatý míč. Jen situaci v brance Chelsea, z níž by podle spekulací mohl dlouholetou jedničku Blues vystrnadit Belgičan Courtois, Čech po zisku trofeje rozebírat nechtěl...

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Petr Čech získal Zlatý míč v anketě Klubu sportovních novinářů již podeváté.

Článek

S Chelsea jste se v letošní sezóně žádné trofeje nedočkal, zato individuální ocenění sbíráte navzdory zranění jako na běžícím pásu. Na ostrovech i doma...

Těší to, nepopírám, i když zároveň mrzí, že jsem teprve potřetí během deseti let prožitých na Stamford Bridge nezískal s Chelsea žádnou trofej. Fotbal je přece kolektivním sportem.

Dostal jste se alespoň do nejlepší jedenáctky Premier League, již potřetí získal Zlatou rukavici určenou gólmanům, kteří v nejvyšší anglické soutěži vychytají nejvíc zápasů s čistým kontem, teď jste přidal i Zlatý míč.

Vždy opakuji, že individuální ocenění beru jako ocenění odvedené práce během sezóny, což platí i tentokrát. V případě Jedenáctky Premier League, stejně jako Zlaté rukavice, kterou jsem získal za šestnáct utkání s nulou společně s Wojciechem Szczęsnym z Arsenalu nebo Zlatého míče. Nedělám mezi těmito cenami rozdíl, protože i podle nich mohu hodnotit sezónu jako úspěšnou.

Až na ten konec, kdy už jste do brány nemohl, a vaše Chelsea finiš nezvládla.

Zranil jsem se bohužel čtyři kola před koncem Premier League a závěr soutěže jsem musel sledovat jen z tribuny, což hodně mrzelo. Vždyť kdybychom zbývající čtyři zápasy vyhráli, mohli jsme na primát dosáhnout. O semifinále Ligy mistrů pak nemluvě.

Po zranění v semifinálovém střetnutí Ligy mistrů jste se musel podrobit operaci ramene. Jak probíhá rehabilitace a kdy plánujete návrat mezi tyče?

Všechno probíhá podle plánu, ale těžko v tuto chvíli odhadovat, kdy se vrátím. Doufám ale, že správným postupem a stanoveným rehabilitačním programem nějaký čas ušetříme.

Budete mít při probíhající rekonvalescenci a rehabilitaci vůbec čas sledovat světový šampionát v Brazílii, jehož start se rychle blíží? A komu budete případně fandit?

Samo sebou že si čas najdu a mistrovství světa, jež bude podle mého zajímavé a vyrovnané, sledovat budu. Fandit také. Hlavně spoluhráčům z Chelsea, kteří se probojovali do reprezentačních výběrů svých zemí a v Brazílii se představí.

Docela na závěr ke Zlatému míči, který jste vyhrál již podeváté v jeho osmnáctileté historii. Co kdybyste zkusil také hlasovat? Komu byste přidělil své body?

Určitě Tomáši Hübschmanovi, který měl výbornou sezónu a pro něhož jsem ostatně hlasoval i při volbě Fotbalisty roku. I Tomáš Rosický ale hrál výborně, ale pro mé pořadí by bylo určující, že vzhledem ke zraněním neodehrál v Arsenalu celou sezónu. I v české lize se ovšem našli fotbalisté, kteří hráli velice dobře, takže i proto bylo letošní hlasování hodně vyrovnané.

Reklama