Hlavní obsah

Zemřel majitel fotbalového Manchesteru United Glazer. Muž, kterého fanoušci nenáviděli

Manchester

Ve věku nedožitých 86 let ve středu zemřel majitel anglického fotbalového velkoklubu Manchesteru United Malcolm Glazer. O úmrtí amerického miliardáře informoval tým amerického fotbalu z NFL Tampa Bay Buccaneers, který Glazer také vlastnil.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Malcolm Glazer (vlevo) vedle Manchesteru United vlastnil i tým amerického fotbalu Tampa Bay Bucaneers, jehož dres na snímku předával bývalému americkému prezidentovi Georgi W. Bushovi.

Článek
Fotogalerie

Manchester United Glazer získal k nevoli fanoušků v roce 2005. Od té doby klub vybojoval pět titulů a v roce 2008 triumfoval v Lize mistrů. Majitelem Tampy Bay byl od roku 1995 a v roce 2003 s mužstvem oslavil zisk prestižního Super Bowlu.

Přes nedávné majetkové přesuny je Glazerova rodina stále hlavním vlastníkem Manchesteru United. Rodinné bohatství nyní podle všeho bude mít na povel hlavně Avram Glazer, syn zesnulého podnikatele.

Ten se narodil v roce 1928 v litevské rodině, která emigrovala do Spojených států, vyrůstal v Rochesteru. Slavil podnikatelské úspěchy. Ale začínal takřka od nuly. Nejprve převzal rodinnou hodinářskou firmu po otci. Rodinný podnik se pak rozrůstal až do gigantických rozměrů. V roce 1995 za 192 miliónů dolarů koupil Tampu Bay Buccaneers.

Krátce po zisku Super Bowlu Glazer koupil za nenávistných protestů fanoušků první podíl v Manchesteru United, aby si ve slavném fotbalovém klubu postupně (celkem transakce stála 790 miliónů liber) zajistil rozhodující slovo. Skupoval klubové akcie, vše financoval z úvěru, a ten po převzetí převedl na klub.

Pokusy jiných subjektů o odkoupení většinového podílu v Manchesteru United troskotaly. Část fanoušků na protest založila svůj vlastní fotbalový subjekt. Glazerova rodina dál čelila atakům kvůli finační politice v klubu. Kritici tvrdili, že Glazer z Manchesteru jen odsává peníze.

Zesnulý podnikatel má s manželkou Lindou celkem šest dětí. Dočkal se 14 vnoučat.

Reklama