Hlavní obsah

Anglické kluby na pranýři. Do chlouby ostrovního fotbalu se opřeli Pogba, Vela i hrdina finále Ligy mistrů

Praha

Nejvyšší anglická soutěž Premier League neustále soupeří o statut nejlepší fotbalové ligy světa. Díky své vyrovnanosti a tudíž dramatičnosti předčí podle většiny odborníků a fanoušků španělskou La Ligu i rychle se dotahující německou bundesligu. Ne každý je ale ostrovním stylem fotbalu a života nadšený. Hned několik takových borců se během jednoho dne opřelo do svých bývalých, resp. potenciálních zaměstnavatelů se sídlem v Londýně či Manchesteru.

Foto: Stefano Rellandini, Reuters

Paul Pogba z Juventusu se snaží zkrotit míč v semifinálové odvetě Evropské ligy proti Benfice Lisabon.

Článek

Jedním z nich je vycházející světová hvězda Paul Pogba. Všestranný záložník už byl připodobněn k takovým legendám minulosti, jako je jeho krajan a legenda Arsenalu Patrick Vieira. Na rozdíl od něj ale talentovaný středopolař opustil Anglii dříve, než se v Premier League vůbec prosadil.

Člen francouzského reprezentačního výběru pro nadcházející MS si udělal jméno díky dvěma mistrovským titulům v italské lize s Juventusem, kam zamířil z Manchesteru United. Na Old Trafford nedostával mnoho příležitostí v prvním týmu, a tak dal ostrovům sbohem a vydal se vstříc doširoka otevřené náruči Staré dámy.

Z přehlíženého hráče je Pogba nad zlato

V Itálii se z Pogby stalo během dvou let velmi žhavé fotbalové zboží, o nějž mají zájem nejprestižnější a nejbohatší kluby Starého kontinentu. Vedení Juventusu se snaží kroužící lovce od vzácné kořisti odradit cenou - Pogba prý není k mání za méně než 60 milionů liber, což je vyšší částka, než za jakou našli loni v létě nové zaměstnavatele obávaní jihoameričtí snajpři Edison Cavani a Radamel Facao.

Statistika Paula Pogby v sezóně 2013/14:
Juventus Turín51 zápasů9 gólů16 asistencí

Extrémní zájem o Pogbovy služby má prý londýnská Chelsea, která disponuje miliardami ruského oligarchy Romana Abramoviče. Otázkou zůstává, zda má ceněný záložník o návrat na ostrovy zájem. Na otázku Daily Mailu jaké bylo jeho nejhorší období v dosavadní fotbalové kariéře totiž Francouz odpověděl: „Když jsme byl v Manchesteru United. Je samozřejmostí, že v klubu takových rozměrů musíte na svoji šanci počkat, ale já jsem si připadal nerespektovaný a nedoceňovaný jako hráči i jako člověk.“

Nejlepší hráč finále LM se vysmál Kohoutům

Podobný osud potkal Carlose Velu. Mexický forvard se stěhoval do Arsenalu už jako patnáctiletý, v londýnském klubu si ale nedokázal vybudovat stabilní pozici ani po dvacítce. Klub jej posílal na různá hostování a nakonec jej prodal do španělského San Sebastiánu. V novém prostředí Vela pookřál a stal se klíčovým mužem týmu, který si ve skončené sezóně dokonce zahrál Ligu mistrů.

V příštím ročníku bude San Sebastián zkoušet štěstí „jen“ v Evropské lize, zatímco Arsenal se opět může těšit na milionářskou soutěž. Kanonýři mohou Velu vykoupit z Realu Sociedad za směšnou částku zpět, Mexičan však podle svých slov nemá zájem. „V Londýně jsem se nikdy necítil dobře, nedokázal jsem si to užít. Když jsem přišel do Sociedadu, našel jsem tady místo, kde jsem šťastný a užívám si každý den,“ prohlásil pro server beIn Sports s tím, že mu také daleko více sedí styl fotbalu, který se praktikuje ve Španělsku.

Statistika Carlose Vely v sezóně 2013/14
San Sebastián52 zápasů21 gólů14 asistencí

Smutnou zprávu pro fanoušky Kanonýrů brzy přebila škodolibá radost. Klub po znovunalezení finanční síly na přestupovém trhu lanaří hrdinu letošního finále Ligy mistrů Ángela Di Maríu. Argentinec ještě definitivně nepotvrdil, že v létě opustí Real Madrid, jedno ví ale jistě - největšího rivala Arsenalu rozhodně posílit nehodlá. „Když se snažíte vždy odevzdat maximum pro svůj klub, opravdu vás zabolí, pokud se dočtete, že byste mohl skončit v Tottenhamu,“ uštědřil na dálku políček londýnským Kohoutům v rozhovoru pro španělský list Marca.

Reklama