Hlavní obsah

Arsenal ulovil první letní posilu. Již druhý pravý obránce tvrdí, že bude spoluhráčem Rosického

Manažer fotbalistů londýnského Arsenalu Arséne Wenger má první úlovek z rozbouřených přestupových vod. Jako náhrada za Bacaryho Sagnu přichází na pravý kraj obrany francouzský reprezentant Mathieu Debuchy z Newcastlu. Osmadvacetiletý hráč na sebe upozornil svými výkony na probíhajícím MS, Francouzi jsou již ale ze hry venku, když v pátečním čtvrtfinále prohráli 0:1 s Německem.

Foto: Darren Staples, Reuters

Francouzský obránce Mathieu Debuchy (vlevo) v souboji se svým budoucím spoluhráčem z Arsenalu Mesutem Özilem během čtvrtfinálového duelu na MS v Brazílii.

Článek

Debuchy se stal pro kouče francouzského národního celku Didiera Deschampse první volbou na pravý kraj obrany. Brzy devětadvacetiletý borec tak dostal přednost i před zkušenějším Sagnou, kterého má v Londýně v barvách Arsenalu nahradit. Sagna odešel po sezóně od Kanonýrů jako volný hráč a podepsal lukrativní víceletý kontrakt s úřadujícími mistry Premier League z Manchesteru City.

„Ano, pro příští sezónu se připojím k Arsenalu," řekl Debuchy televizní stanici TF1 přímo na trávníku po skončení čtvrtfinále proti Německu. Po návratu z Brazílie by měl v nejbližších dnech v Londýně podstoupit lékařskou prohlídku a podepsat s Arsenalem smlouvu.

Kanonýři za jeho služby pošlou na účet Newcastlu iniciační platbu 7,9 miliónu liber (asi 273 miliónů korun), což je jen o něco málo víc, než 5,5 miliónu liber, které severoanglický klub zaplatil před pouhým rokem a půl za služby francouzského beka jeho tehdejšímu zaměstnavateli Lille. Pokud se ale bude Debuchymu na Emirates Stadium dařit, může se přestupová částka vyšplhat až na 12 miliónů liber.

Kolik pravých obránců Wenger kupuje?

Hledání náhrady za odcházejícího Sagnu přineslo i jeden úsměvný moment. Debuchy je totiž již druhým pravým obráncem, který zazářil na MS v Brazílii a zároveň potvrdil přestup do Arsenalu.

Tím prvním byl opěvovaný talent z Pobřeží slonoviny Serge Aurier. Jednadvacetiletý obránce odkýval odchod do Londýna jednomu zvídavému fanouškovi, který celou událost točil na mobilní telefon, a video později obletělo celý svět. Nyní se ale zdá, že si Aurier s fanouškem zřejmě úplně neporozuměli.

Pro Arsenal je Debuchy první letní posilou zvučnějšího jména. Klub, za nějž nastupuje také český reprezentační záložník Tomáš Rosický, totiž zatím podepsal pouze talentované mladíky. Z klubové akademie v Řecku se do Londýna přestěhoval sedmnáctiletý krajní obránce Elias Chatzitheodoridis a v pátek udolal Wenger v souboji o podpis pod smlouvou od mladého finského gólmana Huga Keta dalšího zájemce Liverpool.

Reklama

Související témata: