Hlavní obsah

Zdědil jsem zlomený a rozbitý tým, tvrdí Van Gaal o Manchesteru United

Denver

Tři zápasy, tři výhry, deset gólů. Louis van Gaal rozjel spasitelskou misi v Manchesteru výtečně, fotbalisté United na turné v USA válí. Nejprve porazili 7:0 Los Angeles Galaxy, poté 3:2 AS Řím, Inter Milán zdolali na penalty 5:3.

Foto: Ron Chenoy, Reuters

Útočník Javier "Chicharito" Hernández (14) a trenér Rudých ďáblů Louis van Gaal.

Článek

Trenér, který na šampionátu v Brazílii přivedl Nizozemce k bronzu, však brzdí euforii. Po čtrnácti dnech na lavičce Red Devils si totiž posteskl, že od předchůdce Davida Moyese převzal nesourodý tým.

„Je to zlomené, rozbité. Jsou tu fantastičtí fotbalisté jako Rooney, Welbeck, Mata, jenže problém je, že příliš mnoho hráčů může zastávat stejnou pozici. Rovnováha je tím narušená, to není dobré," prohlásil Van Gaal.

Manchester zažil po loňském odchodu legendárního Alexe Fergusona strmý pád, sázka na Davida Moyese krutě nevyšla. Obhájce skončil v Premier League až sedmý, po devatenácti letech si nezahraje evropské poháry.

Nemá vyvážený tým

Van Gaal dostal za úkol vrátit United mezi absolutní elitu. Názory, podle kterých přišel na Old Trafford v pro něj příznivou chvíli, neboť nemá co ztratit, tvrdě odmítá. Raději by prý převzal mužstvo už loni, kdy bylo od Fergusona perfektně vyladěné. „Je přece daleko obtížnější uspět ve složité situaci, než když jsou věci ve fantastickém stavu," podotkl Van Gaal.

A poskytl příklad z vlastní zkušenosti. „Když jsem před lety střídal v Barceloně Bobbyho Robsona, jenž vyhrál během sezóny tři trofeje, neměl jsem s tím žádný problém, získal jsem s Barcou dvakrát po sobě španělský titul. Měl jsem k dispozici dobře vyvážený tým, což tady v Manchesteru nemám. Musíme to dát postupně do pořádku," uzavřel van Gaal.

Reklama

Související témata: