Hlavní obsah

Pokus o oblafnutí UEFA? Wenger si stěžuje na Lampardovo zapůjčení do City, Mourinho to neřeší

Londýn/Praha

Na pohled se ta situace nezdá nijak problematická. Frank Lampard zamířil do New York City, ale protože tento tým vstoupí na scénu až v příštím roce, bude bývalý záložník Chelsea do ledna hostovat jinde. Mnozí bez většího pozastavení přijímají fakt, že to bude v Manchesteru City. Lampard je volný, tak proč ne. Ale Arsene Wenger, kouč Arsenalu, na ostrovech načal debatu, zda to je vskutku úplně v pořádku. Dokonce to vypadá, že ho zapůjčení konkurentovi pořádně štve a naznačuje, že může jít o pokus o obejití pravidel. Anebo jde jen o psychologický boj v rámci blížící se nedělní vzájemné bitvy o tradiční Community Shield?

Foto: Craig Ruttle, ČTK/AP

Frank Lampard na tiskové konferenci v New Yorku.

Článek

„Regule neznám úplně dokonale, ale nejsem si jistý, že postup City je zcela v souladu s finančními pravidly," uvedl Wenger pro britská média.

Hlavu s hostováním hráče, který třináct let hrál za Chelsea, si naopak nedělá Jose Mourinho. „On je volný agent, může si vybírat své působiště, takže s tím nemám žádný problém," řekl Portugalec ve službách Chelsea. „Když Frank přijede na Stamford Bridge, bude vítán. Když přijede hrát na Emirates Stadium... Bude jen na Emirates. Neexistuje žádný problém."

Jenže vše nevypadá tak úplně průzračně a jednoduše. Newyorský klub patří stejně jako ten manchesterský do stejné vlastnické skupiny City Football Group. Do holdingu spadá i Melbourne City, společnost má podíl i v japonském klubu Yokohama Marinos.

Pellegrinimu se hodí

Co je podstatné: Lampard, který se v New Yorku představil na tiskové konferenci a pózoval před městskými dominantami, jde do Citizens zadarmo. A samozřejmě by podle Daily Mail i dalších médií mohl být důležitý pro kouče Manuela Pellegriniho v Lize mistrů už jen proto, že by se počítal v kádru nabitém zahraničními hvězdami jako domácí hráč. Těch Citizens, kteří měli nesrovnalosti s finančními pravidly a dostali za to letos od UEFA rekordní pokutu 50 miliónů liber, musejí zařadit pět do jednadvacetičlenného kádru.

A takový hráč zadarmo je pro City úplným požehnáním. „Ale jestli je to způsob, jak se vyrovnat s finančními pravidly fair play? To nevím," pokračoval Wenger jen v náznacích, že se celá záležitost s obdobným půjčováním hráčů může zvrhnout v sofistikovaný pokus o obejití pravidel. Zvláště, když holding CFG chce údajně podíl ve vícero klubech.

Snad proto, aby se půjčování es mohlo stát běžnou záležitostí a bylo více méně i pokusem o oblafnutí UEFA? Ta totiž umravňuje hospodaření klubů a snaží se zamezit tomu, aby bezhlavě vydávaly více peněz, než vydělávají, což by v konečném důsledku mohlo vést k jejich krachu. To v případě bohatých Citizens nevypadá pravděpodobně, zároveň to ale má zajistit alespoň zčásti rovné podmínky na jedné straně pro „obyčejné" kluby a ty, které mají extrémně majetné vlastníky.

Sankcí za nedodržení pravidel může být pokuta, zákazy přestupů, nakonec třeba i vyloučení ze soutěží. Zejména toho posledního by se manchesterský šejk Mansúr mohl obávat. Pokutu od UEFA už letos Citizens obdrželi stejně jako obdobně si počínající Paris SG. Kluby musejí dodržet další omezení. Na soupisku pro Ligu mistrů smějí dát 21 místo 25 standardních hráčů, z toho jich pět musí být domácích. Alespoň v tom posledním UEFA ustoupila. Původně jich mělo být osm.

Reklama