Hlavní obsah

Angličané zpřísní pravidla pro fotbalisty po úderu do hlavy

Londýn

V anglické Premier League budou od nové sezóny platit přísnější pravidla týkající se poranění hlavy. Fotbalisté, kteří ztratí vědomí nebo utrpí otřes mozku, povinně opustí hřiště a o tom, zda budou moci pokračovat, už nebude rozhodovat trenér, ale klubový lékař. Mělo by se tak zamezit podobné situaci, která se stala v minulém ročníku prestižní soutěže.

Foto: Profimedia.cz

Romelu Lukaku z Evertonu v nezaviněné srážce s hlavou brankáře Huga Llorise.

Článek

Změny přišly tři čtvrtě roku poté, co velké debaty vyvolal ligový zápas Tottenhamu s Evertonem. Domácího gólmana Huga Llorise v 77. minutě trefil kolenem do hlavy útočník Evertonu Romelu Lukaku a byť brankář ztratil vědomí, po ošetření se vrátil mezi tyče a pokračoval. Tendejší kouč Kohoutů André Villas-Boas za to sklidil ostrou kritiku.

Novinkou bude také třetí lékař, jenž bude stát v době domácích zápasů u tunelu vedoucího do šaten. "Bude sloužit jako další pár očí, aby zahlédl potenciální otřesy a také se díval na televizní záznamy a mohl posoudil závažnost incidentů," píše se v nových opatřeních Fotbalové asociace v Anglii.

Hráči rovněž povinně absolvují na začátku každé sezóny základní neuro-psychologické testy a po ztrátě vědomí či otřesu mozku budou muset pauzírovat nejméně šest dnů.

Vážné zranění hlavy v anglické lize utrpěl v říjnu 2006 Petr Čech z Chelsea. Při srážce se Stephenem Huntem mu záložník Readingu prorazil kolenem lebku. Český reprezentační brankář nemohl hrát tři měsíce a od té doby chytá v helmě.

Reklama

Související témata: