Hlavní obsah

Návrat Fábregase, odchod Suáreze a příchod Costy. Premier League zažila pořádná škatulata

Ondřej CupalSport.cz

Už o tomto víkendu začíná nová sezóna prestižní fotbalové Premier League. Fanoušci na anglických a velšských stadiónech se mohou těšit na nové tváře jako Alexis Sánchez či Diego Costa, porovnat výkony navrátilců na ostrovy Ceska Fábregase nebo Didiera Drogby a vzpomínat na nejlepšího kanonýra minulé sezóny Luise Suáreze. Podívejte se společně s námi na nejdůležitější příchody a odchody hlavních favoritů na zisk mistrovské trofeje.

Foto: Paul Hackett, Reuters

Cesc Fábregas se vrátil do nejvyšší anglické soutěže. Namísto Arsenalu ale bude oblékat dres Chelsea.

Článek
Fotogalerie

Loňský ligový vítěz i tentokrát vysypal ze své štědré pokladničky pořádný balík za vyhlédnutou posilu. Stal se jí francouzský obránce Eliaquim Mangala, který se do týmu Citizens stěhoval za úctyhodných 40 miliónů eur. Třiadvacetiletý stoper či levé křídlo tmavé pleti se stal třetí nejdražší posilou v historii klubu (před ním jsou jen Robinho a Sergio Agüero).

Další megalomanský přestup na Etihad Stadium se už nekonal. Společně s Mangalou se z Porta do týmu Citizens stěhoval ještě brazilský záložník Fernando. Obranné řady vyztužili z Arsenalu Bacary Sagna a z Málagy brankář Willy Caballero. Tým kouče Manuela Pellegriniho opustili záložníci Jack Rodwell (odešel do Sunderlandu) a zdarma pak záložník Gareth Barry (Everton) a obránce Joleon Lescott (WBA).

Dres Manchesteru City bude v příští sezóně oblékat také někdejší ikona Chelsea Frank Lampard. Ten sice přestoupil do MLS do týmu nováčka New York City, ale na podzim bude hostovat právě v týmu Citizens, což se samozřejmě fanouškům Blues dvakrát nelíbí...

Liverpoolu začíná éra bez "kanibala" Suáreze

Jednou z největších přestupových událostí letního období byl odchod nejlepšího střelce uplynulého ročníku Premier League Luise Suáreze, za kterého Liverpool od Barcelony neoficiálně vyinkasoval obřích 81 miliónů eur. Katalánci si Uruguayce vyhlédli ještě před světovým šampionátem, kde se Suárez opětovně proslavil kousnutím protihráče. "Kanibala", jak se Suárezovi přezdívá, se pokusí v týmu Reds nahradit zkušený Rickie Lambert, který přišel ze Southamptonu.

V osmém celku loňského ročníku se vůbec trenérovi Brendanovi Rodgersovi zalíbilo víc hráčů. Na Anfrield Road totiž odtud přivedl ještě obránce Dejana Lovrena a největší posilu Adama Lallanu, za kterého vyplatil 31,2 miliónů eur. Do základní sestavy by se chtěli protlačit také záložník Emre Can z Leverkusenu a defenzivní hráč Javier Maquillo z Atlétika. Tým už nastálo opustil brankář Pepe Reina, který v uplynulé sezóně nastupoval za Neapol. Španěla si vyhlédl Bayern.

Spokojený Mou. Přivedl Fábregase, Costu a Drogbu

Trenér Chelsea José Mourinho může být se svými posilami spokojený. Útok, který Blues trápil v celém průběhu sezóny, posílil šutér Diego Costa z Atlétika. Charismatický Portugalec bude možná spoléhat také na svého oblíbence Didiera Drogbu, jehož zranění kotníku se nezdá být nijak závažné. Do Evertonu, kde v uplynulé sezóně hostoval, přestoupil Romelu Lukaku, za kterého Blues dostali slušných 35 miliónů eur.

Do záložní řady se podařilo Abramovičovi a spol. přivábit Španěla Ceska Fábregase z Barcelony. Ten se měl nejdříve vrátit do Arsenalu, odkud do Katalánska přestoupil, ale trenér Kanonýrů Arséne Wenger jeho návrat odmítl.

Kromě výše zmiňovaného Lamparda opustil řady Blues také obránce či defenzivní štít David Luiz, ze kterého udělalo Paris Saint-Germain po výstupní částce 50 miliónů eur nejdražšího obránce fotbalového historie.

Zadních řad se týká i další téma, které zajímá nejenom fanoušky v Česku. A to, zda si Petr Čech udrží post brankářské jedničky i po příchodu mladého Thibauta Courtoise. Pokud by Belgičan tento boj vyhrál, nedá se vyloučit Čechův odchod ze Stamford Bridge, kde minimálně příští sezónu nebude působit ani stoper Tomáš Kalas, který ochutná bundesligu v týmu 1. FC Köln.

V Arsenalu se neprodávalo, ale nakupovalo

Po dlouhatánské době se podařilo trenérovi Arsenalu Wengerovi udržet v kádru všechny důležité hráče a namísto aby tým v letní přestávce oslaboval, naopak posiloval. Brankářskou konkurenci bude Wojciechu Szczesnému vytvářet namísto Lukasze Fabianského, který odešel do Swansea, Kolumbijec David Ospina, jenž na Emirates Stadium přišel z Nice.

Hlavní posilou je ale bezesporu Alexis Sánchez, chilský útočník, jehož už přestalo bavit vysedávání na lavičce Barcelony. Wenger za pětadvacetiletého forvarda vysázel 44 miliónů eur. Tradiční přestupové partnerství mezi Arsenalem a Barcelonou vyústilo i v přestup obránce Thomase Vermaelena. Do Manchesteru City zamířil zmiňovaný Sagna. K Rosickému a spol. se naopak připojil ze Southamptonu velmi nadějný mladík Calum Chambers a pravý obránce Mathieu Debuchy, který se v dresu Francie blýskl výbornými výkony na nedávno skončeném mistrovství světa.

Největší posilou Rudých ďáblů je trenér

Poslední z výčtu favoritů Manchester United získal největší posilu na lavičku. Na tu usedl po dalším úspěšném tažení, tentokrát u kormidla nizozemské reprezentace, Louis van Gaal. Třiašedesátiletý rodák z Amsterdamu se nechal už před sezónou slyšet, že mu kádr přijde dostatečně konkurenceschopný.

Nejvýraznějšími posilami se stali záložník Ander Herrera z Bilbaa a mladičký obránce Luke Shaw ze Southamptonu. Jiný hráč zadních řad Patrice Evra odešel do Serie A, kde bude hájit barvy v poslední době úspěšného Juventusu. Na Old Trafford už nebudou nastupovat ani stopeři Nemanja Vidič a Rio Ferdinand. Klub opustil také útočník Federico Macheda, který bude bojovat o body ve velšském Cardiffu.

Dá se navíc počítat, že ze stávajícího kádru ještě některý z hráčů odejde. Média spekulují, že Van Gaal oznámil Nanimu, Andersonovi, Fellainimu, Kagawovi, Hernándezovi a Zahovi, že si mohou hledat nová angažmá.

Který tým vyhraje ročník Premier League 2014/15?
Manchester City
5,5 %
Liverpool
7,4 %
Chelsea
38,3 %
Arsenal
27,7 %
Manchester United
19,8 %
Jiný tým
1,3 %
Celkem hlasovalo 7154 čtenářů.

Reklama

Související témata: