Hlavní obsah

Podvádí Arsenal s počty fanoušků na stadiónu? Prázdné sedačky jsou tragédie, zuří příznivci

Londýn

Neustále rostoucí ceny vstupenek na fotbalové zápasy v anglické Premier League jsou mnoha obyčejným fanouškům na ostrovech trnem v oku. Drahotou je pověstný především londýnský Arsenal, který dlouhodobě šroubuje zkoušku loajality svých příznivců na maximum, přesto se stále pyšní vynikající návštěvností svých domácích zápasů. Jenže skutečnost je možná o něco málo růžovější, než se zdá být.

Foto: Suzanne Plunkett, Reuters

Jedna z mála radostí pro fanoušky Arsenalu v posledních letech. Zisk Superpoháru.

Článek

Zajímavé skutečnosti si v této souvislosti všiml britský deník Daily Telegraph, jenž porovnal oficiální čísla návštěvnosti od klubu a od metropolitní policie (Metropolitan Police Service, zkráceně MPS), která si rovněž vede statistiku počtu lidí, kteří jsou během zápasu na stadiónu.

A obě statistiky se poměrně značně liší. Zatímco policie uvádí průměrnou návštěvu na jeden zápas na Emirates Stadium 53 788 diváků, což činní 89,1 % kapacity stadiónu, Arsenal uvádí číslo o 6 550 fanoušků a téměř deset procent vyšší.

Podobně ale podle listu dopadlo i srovnání obou statistik v případě Manchesteru United z poslední sezóny, v jednom zápase se dokonce oba záznamy lišily o téměř neuvěřitelných 25 tisíc lidí.

Někteří už si lístek nemohou dovolit

V případě Arsenalu tak podle policejních záznamů vychází, že celkově bylo za sezónu na stadiónu přes 170 tisíc prázdných míst. Ať už je pravda o počtech příznivců kdekoliv, tato informace je obrazně řečeno další přisypanou solí do krvácejících ran příznivců Kanonýrů.

„Vidět tolik prázdných sedaček na Arsenalu je tragédie, protože je mnoho fanoušků, kteří už si za stávající ceny prostě nemohou dovolit lístky koupit. Více lidí na stadiónu přitom udělá lepší atmosféru a zvýší podporu pro tým," cituje Daily Telegraph reakci klubu fanoušků Arsenalu (Arsenal Supporters' Trust).

Ceny pro fanoušky v Anglii sice rostou, kluby i reprezentace však v mezinárodním srovnání spíše stagnují či lehce zaostávají, takže za více peněz vlastně kluby nabízejí horší produkt. O to více hněv příznivců sílí, obzvlášť když vidí, že třeba v konkurenční bundeslize jsou náklady na návštěvy mnohem nižší zejména v segmentu nejlevnějších vstupenek.

Příznivci tak v Anglii dokonce vyšli v Londýně do ulic a protestovali před sídlem vedení Premier League. Dodatečnou „munici" jim dodalo prohlášení šéfa německé bundesligy Christiana Seiferta o tom, že v Německu si milovníci fotbalu nenechají líbit na stadiónu ani zdražení buřta, natož vstupenek.

Například Bayern Mnichov či Borussia Dortmund si podle něj účtují za vstupné mnohem nižší částky než by ve skutečnosti mohly, protože si své fanoušky nechtějí rozhněvat.

Reklama