Hlavní obsah

Rozhodčí to obvykle nemají lehké, ale v Anglii jsou za hvězdy, kterým fandí celý stadión

Aktualizováno

Jednou z nejméně záviděných rolí ve světě profesionálního sportu je obvykle úloha rozhodčích. Dvojnásob to platí u kolektivních sportů a nejtransparentněji se tato skutečnost samozřejmě exponuje v nejvíce oblíbeném fotbalu. Každé písknutí do píšťalky s sebou přináší obrovskou vlnu emocí, která je se stoupajícím důrazem společnosti právě na tento aspekt lidské osobnosti, čím dál nevyzpytatelnější. V anglické Premier League, v minulosti nechvalně známé právě kvůli problémům se zvládáním fanouškovských výlevů, by ale v těchto dnech chtěl nejspíš pískat každý profesionální arbitr.

Foto: Stefan Wermuth, Reuters

Arbitr zápasu Arsenal - Crystal Palace Jon Moss bojuje se svým novým pomocníkem.

Článek
Fotogalerie

Na muže s píšťalkou se tradičně už během často vyhrocených zápasů, v nichž nejde jen o trofeje a prestiž, ale dnes již také o velké peníze, sypou nadávky od hráčů, trenérů i z ochozů. Takřka každá drobná situace se stává v daný moment obrovskou kontroverzí, spouštějící gejzír teatrálních gest fotbalových hvězd i vodopád agresivního chování a vulgárních nadávek.

Vzhledem k tomu, že za takové neadekvátní výlevy už obvykle nepřichází ani žádný trest v podobě karty přímo na trávníku ani formou dodatečného trestu od disciplinárky, sudí si zjevně už na nové podmínky tak nějak zvykli, nebo si prostě zvyknout museli, protože jim chybí podpora a ochrana shora.

O to větší šok zažili při úvodních sobotních zápasech nové sezóny špičkoví sudí v Premier League. Kromě obvyklého bučení a nadávek, totiž z ochozů několikrát slyšeli povzbudivé skandování i oslavný potlesk. Pravdou zůstává, že obojí s lehkou dávkou ironie.

Sprej očaroval fotbalový svět

Pravou hvězdou v této show je sprej na vyznačení správné pozice míče a vzdálenosti zdi při přímých kopech. Tato technologická novinka učarovala při svátku světového fotbalu v Brazílii a ihned vyrazila i do ligových soutěží jednotlivých zemí. Pozadu v tomto ohledu nezůstala ani kolébka kopané Anglie.

Jako vůbec první použil sprej v soutěžním utkání před týdnem arbitr Michael Oliver při souboji Arsenalu s Manchesterem City o tradiční Charity Shield. Když Oliver vytáhl na posvátné půdě fotbalového chrámu Wembley lahvičku zpoza pasu k vůbec prvnímu použití, vzbudil tím takový ohlas, jaký by snad nezpůsobil ani rozhodující gól v nastavení jednoho z mužstev. Po správné aplikaci na trávník pak rozhodčí sklidil všeobecný potlesk podruhé a navíc si vysloužil i skandování svého jména od obou znepřátelených fanouškovských táborů.

Oslepený Cazorla jen kroutil hlavou

Komu ale rozhodčí ani sprej rozhodně nepřirostli k srdci při sobotním startu Premier League, je záložník Arsenalu Santi Cazorla.

Španělský maestro se v prvním poločase duelu s londýnským rivalem Crystal Palace chopil míče několik metrů od pravé postranní čáry, odkud měl v následujícím okamžiku rozehrát standardku. Jenže sudí Jon Moss se zjevně zatím se svou novou pomůckou příliš nesžil a při pokusu označit místo rozehrávky sprejem oslepil nejen sebe, ale i Cazorlu a členy tenké zdi Crystal Palace.

Něco takového samozřejmě nemohlo zůstat bez povšimnutí samotných hráčů, diváků na stadiónu ani světových médií. Oslepený Cazorla se po nechtěném ataku chvíli nevěřícně rozkoukával a kroutil hlavou, nakonec jej však celá situace pobavila. Fanoušci v ochozech přidali na hlasitosti své podpory rozhodčího v každý další moment použití spreje, ovšem stejnou měrou přibyla i ironie ve skandování obsažená. I tento článek je pak důkazem toho, že humorný incident rozhodně nezůstal bez mediální odezvy.

Reklama

Související témata: