Hlavní obsah

Invaze na hřiště má nový rozměr. Výtržníci chtějí být platnou součástí svého týmu

Praha
Aktualizováno

Neukáznění fanoušci, kteří svým vniknutím na hřiště přerušují zápasy, už patří neodmyslitelně do pestré palety s názvem světový fotbal. Stejně jako se vyvíjí hra samotná či ekonomické transakce a používané technologie, posunuli se i nechtění výtržníci ve svém chování. Hitem začátku letošní sezóny je pak zjevně zahrávání standardních situací místo hvězdy vlastního týmu.

Foto: Suzanne Plunkett, Reuters

Neukázněný fanoušek vnikl na hřiště a rozehrál přímý kop Tottenhamu z nebezpečné vzdálenosti těsně za vápnem West Hamu.

Článek
Fotogalerie

Sobotní fotbalový program nabídl hned dva exemplární příklady této změny paradigmatu v chování výtržníků, kteří se rádi zviditelní vniknutím na hrací plochu a přerušením fotbalového divadla, za nějž plné ochozy zaplatily nemalé peníze.

Z dřívějška už společnost zná nechtěné návštěvníky snažící se inzultovat rozhodčí, či některého z hráčů. Nikoho nepřekvapí ani jedinec, který kvůli přímému přenosu zatouží zviditelnit své roucho Adamovo, či Evino po celém světě.

Nový průlom v této oblasti probíhal v posledním roce a nastavený trend kulminoval během příprav reprezentací jednotlivých zemí před nedávným MS v Brazílii. Nedisciplinovaní fanoušci totiž začali podléhat nutkání dotknout se své oblíbené hvězdy, každý získaný suvenýr navíc je pak doživotním důkazem vlastní „dosažené slávy“. Arzenál této sekce fotbalových fandů ale ještě rozhodně není vyčerpán.

Přestřelil zeď, ale branku netrefil

O tom se přesvědčili jak fotbalisté West Hamu a Tottenhamu při vzájemném zápase prvního kola Premier League, tak borci slavného Realu Madrid při přípravném duelu s italskou Fiorentinou.

Londýnské derby Kladivářů s Kohouty nabídlo dramatickou podívanou, kterou rozhodl až v nastavení ve prospěch Tottenhamu debutant Dier. O moment zápasu se ale postaral neukázněný fanoušek. Ten se nejprve po vpádu na hřiště vysmekl stevardům a poté dokonce zahrál standardku místo připraveného exekutora Christiana Eriksena.

Výtržník napálil sice míč přes zeď připravenou z hráčů West Hamu, ale se slabým pokusem si poradil gólman Kladivářů. Sám Eriksen se v ten moment dramaticky chytil za hlavu - zda kvůli nepovedené střele, nebo nechtěnému přerušení zápasu, není jasné. Nejenže fanoušek neskóroval, ale podle posledních zpráv je také stále ještě zpracováván na policejní stanici v Londýně.

Ronaldův dvojník si ani nekopl

Ještě o krok dál posunul počínání zmíněného výtečníka jeho kolega ve Varšavě. Polské město prožilo v sobotu fotbalový svátek, když do něj v rámci předsezónní přípravy zavítal vítěz Ligy mistrů Real Madrid. Bílý balet nakonec prohrál s italskou Fiorentinou 1:2, pozornost na sebe ale strhl především výtržník z ochozů.

Skóre sice otevřel Cristiano Ronaldo už ve čtvrté minutě, ale podle neukázněného fanouška jeden slavný Portugalec na trávníku prostě nestačil. Výtečník tedy vběhl na hřiště v kompletním zápasovém úboru, s dresem, trenýrkami, chrániči i kopačkami, čímž se od originálu opravdu příliš nelišil. Ronaldovy spoluhráče ale neoblafl, a přesto, že se pokusil zapojit do rozehrání standardní situace, k míči se nedostal. Vzal tedy za vděk alespoň krátkým rozhovorem s hvězdným útočníkem Karimem Benzemou.

Reklama

Související témata: