Hlavní obsah

Rozhodnuto! Čech už není v Chelsea jedničkou. Sezónu začíná na lavičce

Dlouhé týdny spekulací a nejasností jsou alespoň prozatím u konce. Tajenka s názvem brankářská jednička ve Chelsea na startu sezóny 2014/15 je rozluštěna. Mezi tyče v úvodním duelu Premier League pro tým Blues na hřišti Burnley se postaví podle oficiální zápasové sestavy mladý Belgičan Thibaut Courtois, na zkušeného Petra Čecha zbyla jen lavička náhradníků.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Petr Čech začne sezónu na lavičce.

Článek

„Před deseti lety jsem musel udělat těžké rozhodnutí s Carlem Cudicinim, který tehdy chytal fantasticky. V roce 2004/05 jsem se ale rozhodl pro Petra Čecha, protože jsem měl v týmu 22letého mladíka, jenž mohl hájit branku celé roky. Tahle situace je velmi podobná. Musíme myslet na budoucnost a dát ji Courtoisovi. S těmito dvěma brankáři mám pocit jistoty," vysvětlil své rozhodnutí kouč Chelsea Jose Mourinho pro televizi Sky Sports.

Britská média favorizovala belgického reprezentanta na post jedničky už od okamžiku, kdy bylo jasné, že se vrátí na Stamford Bridge ze svého hostování v Atlétiku Madrid. Čechovi nakonec nepomohlo k udržení své pozice ani rychlé uzdravení zraněného ramena.

Sestava Chelsea na zápas v Burnley: Courtois - Ivanovič, Cahill, Terry (c), Azpilicueta - Fabregas, Matic - Schurrle, Oscar, Hazard - Diego Costa.

Kouč Chelsea Mourinho své rozhodnutí, komu dá v bráně přednost, dlouho tajil. Fanouškům slíbil, že očekávaný verdikt oznámí v neděli, nakonec vše ale nechal na poslední možnou chvíli před samotným zápasem.

„Petr je skvělý profesionál. Dozvěděl se to až dnes ráno a zachoval se velmi profesionálně, což jsme od něj očekávali. Doufám, že o své místo bude bojovat a nebude jen sedět na komfortní židli a akceptovat situaci," pokračoval trenér.

Předtím jen upozorňoval, že ani muž, jenž dostane přednost mezi tyčemi proti Burnley, nemá ve zbytku sezóny nic jistého.

„Ani naší příští jedničce mezi tyčemi nemohu dát záruku, že si svou pozici navždy udrží. Běžně neměníte brankáře, když udělá jednu chybu, ale když jich nastřádá pět. Ten, kdo se stane mou první volbou dnes (v Burnley), už jí nemusí být zítra. Vždycky záleží na stabilitě výkonů, pak není důvod k tomu, aby jeden gólman chytal třeba v lize a druhý v jiné soutěži," řekl jednapadesátiletý Portugalec.

Zápas Burnley s Chelsea začíná v pondělí ve 21 hodin.

Reklama

Související témata: