Hlavní obsah

Courtois chytá i příště. Byl to vynikající začátek sezóny, liboval si Čechův nástupce

Londýn/Praha
Aktualizováno

Plných 1118 dní uplynulo mezi tím, co Thibaut Courtois podepsal, že přestupuje z Genku do Chelsea a jeho prvním ostrým startem v bráně Blues. V pondělním večeru zažil na hřišti Burnley vítězný debut poté, co dostal přednost před Petrem Čechem. „Velká spokojenost se třemi body i vynikajícím začátkem sezóny,“ uvedl na své oficiální facebookové stránce belgický brankář po vítězství 3:1 v prvním kole nového ročníku fotbalové Premier League.

Foto: Andrew Yates, Reuters

Nová brankářská jednička Chelsea Thibaut Courtois při zákroku v utkání s Burnley.

Článek

Více než tři roky trávil na hostování. Andre Villas-Boas, Roberto Di Matteo, Rafael Benítez a současný šéf Jose Mourinho vládli na Stamford Bridge po dobu jeho zapůjčení do Atlétika Madrid, kde zářil, vyválčil cenné trofeje a otevřel si cestu k Mourinhovi do Londýna.

Z cesty za třemi body Chelsea v pondělním, pro dvaadvacetiletého Belgičana svátečním večeru nesvedl ani gól nováčka soutěže na konci první čtvrthodiny zápasu. Kromě Arfieldovy bomby Courtois už za svá záda nepustil nic. Ale moc toho na něj nešlo...

„Není mojí volbou pro celou sezónu. Byl mojí první volbou pro tento zápas a odvedl takový výkon, aby chytal i příště," hodnotil situaci Mourinho na klubových stránkách po utkání. V dalším kole hraje Chelsea v sobotu doma s Leicesterem.

Ke gólmanské výměně došlo prakticky přesně deset let poté, co v sobotu 15. srpna 2004 Čech poprvé nahradil Carla Cudiciniho.

Zamíří Čech do PSG?

Debaty kolem brankářské jedničky asi hned tak neustanou, pokud český reprezentant do konce přestupního termínu (1.9.) nezamíří do Paris SG či jinam. „Chelsea je ale klub, který klidně může mít dva ze tří nejlepších světových gólmanů. Máme na to," dával Mourinho opakovaně najevo přání, aby Čech zůstal.

Čechův agent Viktor Kolář ze společnosti Sport Invest Group věří, že budoucnost českého reprezentačního gólmana v Chelsea není uzavřena a odmítá spekulace o jeho přestupu. "Rád bych věřil, že s ohledem na deset let Petrových služeb pro Chelsea se k němu klub zachová s respektem a dá mu příležitost bojovat o pozici brankářské jedničky," řekl Kolář pro facebookové stránky své agentury.

BBC ale nepochybuje, že Courtois bude první volbou na dlouhou dobu, a uvažuje nad tím, jak toto rozhodnutí přijme Čech. "Chelsea stále má spolehlivého náhradníka Marka Schwarzera. Čech by mohl v příštích týdnech zaklepat na Mourinhovy dveře a žádat o odchod," napsal komentátor BBC.

"Chelsea riskovala ztrátu Courtoise, pokud by nedostal šanci po výborných výkonech na hostování v Atlétiku Madrid. Čech by teď udělal dobře, kdyby odpověděl na zájem Paris St. Germain," uvedl The Telegraph.

Čech by tak mohl být další ztracenou ikonou klubu. Nedávno odešli Frank Lampard, Ashley Cole a David Luiz. "Z Čechova přestupu by mohli být zklamaní někteří příznivci Chelsea, kteří viděli, že hrál inspirativní roli při zisku jedenácti trofejí během řady let včetně triumfu v Lize mistrů z roku 2012," uvedl London Evening Standard.

Kouč chtěl penaltu

Britská média si kromě změny na brankářském postu všímala po zápase hlavně situace, kdy se Chelsea marně domáhala pokutového kopu. Další nový muž v sestavě Diego Costa se ocitl na zemi po lehčím kontaktu se soupeřem. Kopalo se ale proti Mourinhovým svěřencům. A nepřímý volný kop doprovodil sudí Michael Oliver žlutou kartou za simulování pro útočníka Blues.

„Myslím, že sudí odvedl dobrý výkon, jen asistent mu měl poskytnout větší pomoc," vyjádřil se Mourinho k momentu z první půle, kdy ještě odpor nováčka rozhodně nebyl zlomen.

Costa nejen podle kouče nesimuloval. „Vysvětlili jsme mu, jak to v Premier League chodí. Co lidi mají rádi," naznačil trenér, že Costovi dal náležité pokyny ohledně případných přehnaných pokusů vykoledovat si penaltu. „Byl z toho tedy nakonec frustrován. Doufám, že se mu propříště nedostane takových nefér verdiktů," uvedl Mourinho pro britská média.

Opustí Čech do konce přestupního období Chelsea?
Ano
84,7 %
Ne
15,3 %
Celkem hlasovalo 35473 čtenářů.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články