Hlavní obsah

Sánchez postupovým gólem už splatil část investice Arsenalu. Wenger ale peníze nepočítal

Londýn/Praha

Byl to pro kouče Arsenalu hodně rozporuplný den. Nejprve se od lékařů operujících zraněného útočníka Oliviera Girouda dozvěděl, že s francouzským legionářem bude po zlomenině holenní kosti moci počítat v nejlepším případě až koncem prosince, ve večerní odvetě s tureckým Besiktasem si ale Arséne Wenger přece jen spravil náladu. Jeho Gunners totiž v kvalifikační odvetě 1:0 vyhráli a po sedmnácté v řadě budou hrát Ligu mistrů.

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Útočník Arsenalu Alexis Sanchez (vpravo) oslavuje se spoluhráčem Santim Cazorlou gól proti Besiktasi.

Článek

V létě Wenger koupil v Barceloně za 32 miliónů liber Alexise Sáncheze, nová akvizice hned na úvod svého angažmá část investovaných peněz splatila. Jeho gól totiž Arsenalu zajistil výhru 1:0 a postup, z něhož plyne bonus ve výši 25 miliónů liber.

Všechno není jen o penězích

„Takhle jeho angažování nevnímám a podobným způsobem nepočítám. Natož abych kalkuloval, že svou trefou splatil část přestupové sumy," odmítal kouč Arsenalu, že by ho oslovovaly jen finance.

„Pro mě bylo podstatné, že odehrál dobrý zápas. Byl pohyblivý, nebezpečný, bojoval, prokázal prostě vlastnosti, které budou v Premier League důležité," kvitoval přínos chilského reprezentanta v duelu s Besiktasem i jeho přínos pro Arsenal.

Pochopitelně naplněný spokojeností, protože Kanonýři si již poosmé v řadě proklestili cestu z kvalifikace do hlavní soutěže, takže budou posedmnácté v řadě hrát Champions League. A to přesto, že obě utkání s Besiktasem dohrávali jen v deseti. Před týdnem v Turecku byl deset minut před koncem vyloučen Ramsey, v Londýně pro změnu čtvrt hodiny před závěrečným hvizdem Debuchy.

„Velmi kruté vyloučení, protože Debuchy šel po míči a odehrál ho. Nebyl tam záměr, aby fauloval a zastavil útok soupeře, ale snaha získat balón," zastával se svého svěřence Wenger.

Závěr střetnutí byl hodně zběsilý a pochopitelně i nervózní, ale Arsenal ho ustál. „Prokázali jsme velkou psychickou odolnost, stejně jako bojovnost celého týmu, i když vzdorovat v deseti tak kvalitnímu soupeři, jakým byl Besiktas, bylo hodně těžké," přiznal trenér Arsenalu, který i tentokrát nechal kapitána české reprezentace Tomáše Rosického jen na lavičce mezi náhradníky.

Turci se penalty dožadovali marně

Stejně ovšem dopadl i Tomáš Sivok oblékající barvy Besiktase. Také on se na odvetu pouze díval a byl aktérem chvil, kde se turecká lavička domáhala odpískání pokutového kopu. A minimálně ve dvou případech, za zákrok Wilshera ještě za bezbrankového stavu pak především.

„Byl jsem daleko a zmíněné situace jsem neviděl," reagoval Wenger, zatímco trenér hostů Slaven Bilič vyobcovaný do hlediště skákal jako čertík z krabičky. „Jsem velice zklamaný, jako celé mé mužstvo. K postupu do Ligy mistrů jsme měli hodně blízko. Ale na druhou stranu jsem pyšný na výkon, který jsme předvedli a z něhož můžeme vycházet. V turecké lize i Evropské lize," nasadil po utkání přeci jen smířlivý tón.

Wenger utrácet nemíní

Wenger v podobném duchu konverzoval také, protože se samozřejmě nevyhnul otázkám, zda bude narychlo kupovat místo Girouda jiného útočníka. Třeba Radamela Falcaa, jenž je údajně k mání na hostování za 20 miliónů liber.

„Nemůžeme nakupovat hráče jen proto, že se některý z mých svěřenců zraní. Pokud máme pocit, že vytipovaný fotbalista naše mužstvo posílí a něco mu dá, jsme připraveni jednat, ale nakupovat za každou cenu? To tedy ne," odmítl Wenger množící se spekulace o tom, kdo na Emirates Stadium narychlo přijde.

Reklama