Hlavní obsah

United mají nejdražší kádr v historii Premier League a jednají o přestupu Blinda

Manchester

Rekordně drahý příchod argentinského fotbalisty Angela Di Maríi z Realu Madrid zvýšil podle britských médií cenu kádru Manchesteru United už na více než 400 miliónů liber (zhruba 14 miliard korun). Díky tomu Rudí ďáblové předskočili na čele žebříčku nejdražších soupisek anglické Premier League městského rivala a posledního mistra City. Na spadnutí je navíc příchod nizozemské hvězdy MS Daleyho Blinda.

Foto: Alastair Grant, ČTK/AP

Nizozemský kouč Louis van Gaal (vpravo) si přivedl do Manchesteru za rekordní částku Angela Di Maríu a už vyhlíží další posilu.

Článek

Nový lodivod United Louis van Gaal se snažil získat svého svěřence z nedávného MS v Brazílii celé léto. Podle posledních zpráv serveru goal.com se vedení anglického klubu podařil v pátek průlom v jednání s Blindovým stávajícím zaměstnavatelem Ajaxem. Oba tábory se údajně dohodly na odstupném ve výši 14 miliónů liber (490 miliónů korun).

Těmto zvěstem přidává na věrohodnosti také čerstvé vyjádření nizozemského giganta. „Daley Blind nebude součástí týmu pro venkovní ligové utkání. Ajax umožnil nizozemskému reprezentantovi jednat s klubem, který má o jeho služby zájem,“ stojí v oficiálním prohlášení.

Blind primárně nastupuje jako levý obránce, tedy na postu, na nějž už United toto léto koupili za více než 30 miliónů (přes miliardu korun) talentovaného Angličana Luka Shawa ze Southamptonu. Nizozemec ale už na světovém šampionátu ukázal, že je opravdovým fotbalovým univerzálem schopným zaskočit takřka na jakémkoli místě v sestavě.

Zlatá záře nad Old Trafford

Rudí ďáblové mají už na svém kontě také asi vůbec největší přestup léta. Za v Británii rekordní částku takřka 60 miliónů liber (asi 2,1 miliardy korun) se totiž na Old Trafford stěhoval argentinský štírek Angel Di María. I když podle svých slov proti své vůli. Na to už se ale historie ptát nebude a Messiho reprezentační spoluhráč už je členem nových britských Galácticos.

Přestože United v poslední sezóně nedosáhli ani na příčky zaručující účast v evropských pohárech, pod Louisem van Gaalem ještě nedokázali v novém ročníku zvítězit a navíc vypadli v Ligovém poháru s MK Dons potupně 0:4, mají momentálně nejdražší kádr podle přestupních částek v historii britské kopané.

Současná hodnota kabiny Rudých ďáblů je podle přibližných odhadů 401,2 miliónu liber. Díky příchodu Di Maríi tak United odsunuli na druhé místo neoficiálního žebříčku nenáviděného městského rivala City (344,15 miliónu liber). Třetí je londýnská Chelsea ruského miliardáře Romana Abramoviče se sumou 341,8 miliónu liber.

Na čtvrté místo se po odchodu Luise Suáreze do Barcelony a následných frenetických nákupech posunul Liverpool (245,8 miliónu liber), za nímž jsou v závěsu vítězové Anglického poháru z Arsenalu (209,5 miliónu liber).

Přemrštěný účet jde také na vrub bývalých manažerů

Červená část fotbalového Manchesteru již toto léto utratila úctyhodných 105 miliónů liber (3,7 miliardy korun). Kromě Di Maríi a Shawa přišli ještě španělský záložník Ander Herrera a Marcos Rojo.

Na astronomickém účtu United se ale podíleli také dřívější manažeři Sir Alex Ferguson a David Moyes. Legendární Skot utratil například 15 miliónů liber za Wilfrieda Zahu, který už je zpátky v Crystal Palace, 17 miliónů za doposud nevýrazného Ashleyho Younga nebo astronomických 27 miliónů za defenzivního záložníka Andersona.

Podobnou částku pak vysázel minulé léto méně slavný Skot za Marouana Fellainiho, kterému pšenka na Old Trafford také zrovna nekvetla. Před svým předčasným odchodem pak Moyes ještě stihl zlomit klubový přestupový rekord, když za Juana Matu vysázel Chelsea 37,1 miliónu liber (asi 1,2 miliardy korun).

Pomůže rekordně drahý kádr Manchesteru United v letošní sezóně k návratu na výslunní britské kopané?
Ano, United získají titul.
6,4 %
Ano, Rudí ďáblové si zajistí účast v Lize mistrů.
60 %
Ne, Van Gaalovi svěřenci budou bojovat jen o Evropskou ligu.
21,8 %
Ne, červená část Manchesteru opět skončí bez evropských pohárů.
11,8 %
Celkem hlasovalo 8019 čtenářů.

Reklama

Související témata: