Hlavní obsah

Nováček Leicester sází na víru! Kouzla mnichů neporazily ani Arsenal s Manchesterem United

Leicester
Aktualizováno

Fotbalový tým Leicester City se před touto sezónou probojoval mezi anglickou elitu. A že nechtějí v ostře sledované Premier League nic nechat náhodě, napovídá také velmi netradiční krok majitele klubu Vidžaje Srivaddhanaprabha. Thajec totiž spojil svůj tým a především jeho domácí hřiště s budhistickou vírou. Mnichové pak zjevně opředli domácí stánek King Power Stadium pro soupeře jen těžko překonatelným kouzlem...

Foto: Profimedia.cz

Budhističtí mniši jsou tajnou zbraní týmu z Leicesteru. Na snímku žehnají stadiónu nováčka Premier League.

Článek
Fotogalerie

Vše odstartovalo remízou při premiéře mezi elitou se silným Evertonem. Tým vedený koučem Robertem Martínezem vedl ještě pět minut před koncem na půdě nováčka o gól, trefa domácího Wooda ale znamenala cennou remízu 2:2 a velké oslavy hráčů a fanoušků Lišek.

Na konci srpna si pak na King Power Stadium vylámali zuby vítězové FA Cupu z Arsenalu, kterým k tříbodovému zisku nepomohlo ani úcty hodné sedmdesátiprocentní držení míče a navrch 24 střeleckých pokusů. Domácím postačila k remíze 1:1 jen zhruba třetina střel směrem na branku Kanonýrů.

A když před týdnem prohrával nováček Premier League z Leicesteru na King Power Stadium záhy s favorizovaným Manchesterem United 0:2, málokterý domácí fanoušek asi věřil v zázrak. Přesto se ale opravdu stal a Lišky vybojovali velký obrat na konečných 5:3 a jedno z nejslavnějších vítězství do klubové kroniky.

Z hráčů Leicesteru jsou díky výsledkům nadšení budhisté

Co za tím vším stojí? Náhoda? Nebo snad zázrak? V Leicesteru se rozhodli vydat po zatím ve světě profesionálního fotbalu neprobádané cestě. A slaví i díky tomu úspěchy.

Střelci branek proti Manchesteru United David Nugent a Jamie Vardy hned po zápase na krk navlékli budhistické korále a šťastný trenér Nigel Pearson zdravil opodál stojící mnichy v typických oranžových hábitech: „Choďte k nám každý týden!“

Díky majiteli klubu a budhistovi Vidžaji Srivaddhanaprabhovi to tak v podstatě je. Thajec již dříve zaplatil místní delegaci mnichů letenky do Leicesteru, kde se nyní již pravidelně zdržují na stadiónu a v jeho bezprostředním okolí a provádějí rituály a obřady. Tým byl dokonce v květnu slavit s trofejí pro vítěze druhé anglické ligy v Bangkoku a hráči se sami rozhodli navštívit s pohárem místní budhistický chrám.

Přípravný budhistický kemp

„Budhističtí mniši na tom měli určitě svou zásluhu. Doufám, že je uvidíme častěji,“ usmíval se šibalsky po výhře nad Manchesterem United již zmiňovaný Nugent. Devětadvacetiletý borec toho při své kariéře profesionálního fotbalisty zažil opravdu hodně, ale letošní letní příprava byla speciální i pro něj. Týden před startem sezóny totiž vyrostl přímo na trávníku King Power Stadium plátěný stan, v němž se odehrály budhistické obřady. Modlitby měly za úkol zajistit pozitivní karmu kabině i jednotlivým hráčům, kteří se na celé události aktivně podíleli.

Kouzlo začalo fungovat okamžitě a Leicester porazil v posledním utkání před startem sezóny německý Werder Brémy 1:0, čímž završil snovou přípravu, v níž ani jednou neprohrál. Od té doby doma neprohrál ani s jedním trojice favoritů Everton, Arsenla a Manchester United.

Jediným celkem, který si z King Power Stadium odvezl výhru, je tak paradoxně nejslabší ze všech dosavadních soupeřů. V Ligovém poháru totiž Lišky doma padly 0:1 se Shrewsbury, což je celek až ze čtvrté nejvyšší anglické soutěže. Že by i u mnicha, mága či šamana mohlo dojít k podcenění sil soupeře?

Pomáhají nováčkovi z Leicesteru k domácím výsledkům budhističtí mnichové a jejich obřady?
Ano.
48,1 %
Ne.
34 %
Částečně.
7,4 %
Nemám na to názor.
10,5 %
Celkem hlasovalo 4832 čtenářů.

Reklama

Související témata:
Buddhismus