Hlavní obsah

Čech po nule proti Arsenalu: Nečekám, že se moje situace v Chelsea změní

Praha

Nečekaně naskočil český fotbalový brankář Petr Čech v dresu Chelsea do Premier League. Až v utkání sedmého kola nejvyšší anglické soutěže dostal zkušený brankář národního mužstva šanci, když mezi tyčemi po čtyřiadvaceti minutách bitvy s Arsenalem nahradil zraněného kolegu Thibauta Courtoise, který dvaatřicetiletého plzeňského rodáka z pozice jedničky vystrnadil. Chelsea slavila vítězství 2:0, Čech si však nedělá iluze, že se jeho pozice změní.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Petr Čech (vlevo) se zdraví na reprezentačním srazu se záložníkem Vladimírem Daridou.

Článek

Fanoušci při vašem nástupu na hřiště bouřili. Užil jste si návrat do Premier League?

Když člověk nastupuje do rozjetého zápasu, tak jsou pocity jiné, než když jde na hřiště od první minuty. Nikdy nemá člověk radost, pokud naskakuje za zraněného kolegu. Nešlo o podmínky, za nichž bych se vracel rád. Ale jsem připravený naskočit kdykoliv.

Jak jste z lavičky viděl zákrok Sáncheze, který stehnem trefil Courtoise do hlavy?

Nešťastná náhoda. Sánchez byl rozběhnutý a neměl kam uhnout. Důležité je, že Thibautovi nic není. Jen se necítil stoprocentně, aby zápas dohrál. Nikdy by člověk neměl riskovat se zraněním hlavy. Třeba by nějakou další situaci špatně odhadnul a mohlo se mu něco stát znovu. Speciálně v Premier League se na zranění hlavy dává velký pozor. Hráč by neměl být nikdy vystaven riziku zranění.

Arsenal za celý zápas nevystřelil na branku. Šlo z vašeho pohledu o poklidný návrat?

To ne. Sice nešla přímá rána mezi tyče, ale v zápase byly situace, které jsem musel řešit, aby se Arsenal nedostal do gólové pozice. Soupeř hrál velmi dobře. Zápas měl obrovské tempo. Útočných akcí bylo hodně, ale neskončily úspěšně díky výborným defenzivním výkonům.

Potěšilo vás, že jste odehrál téměř celé soutěžní utkání před nadcházejícím pokračováním kvalifikace v Turecku a Kazachstánu?

Samozřejmě je lepší odehrát ostrý zápas a jet k národnímu mužstvu s vědomím, že jsem nastoupil proti jednomu z nejlepších týmů v anglické lize. Navíc jsem neinkasoval a vyhráli jsme. Ale ani kdybych nenastoupil, nejednalo by se z hlediska reprezentace o problém.

Bezprostředně po souboji Courtoise se Sánchezem jste se rozcvičoval, následně jste na chviličku zase usedl mezi náhradníky. Jaké jste měl o situaci kolegy informace?

Při takových srážkách je třeba být připravený. Thibaut se cítil dobře. Od inkriminovaného souboje jsem se chystal, že v průběhu zápasu nebo o poločase možná půjdu do branky. Já zažil něco podobného před dvěma lety, když jsem se srazil deset minut před koncem prvního poločasu s protihráčem. Vypadalo to nejprve dobře, ale těsně před přestávkou jsem špatně viděl, měl mžitky před očima a do druhého poločasu už nenastoupil. Věděl jsem, že se Thibaut třeba nebude cítit stoprocentně.

Můžete prozradit, jaký máte pocit po prvním soutěžním zápase v Premier League probíhající sezóny z hlediska příštích týdnů?

Změna nepřišla z nějakého výkonnostního důvodu. Nemyslím, že by se do budoucna na brankářské situaci v Chelsea něco měnilo.

Reklama

Související témata: