Hlavní obsah

Podvedený Van Persie! Ferguson jej přetáhl od rivalů z Arsenalu, slib ale nedodržel

Manchester

Nizozemský fotbalový útočník Robin van Persie neprožívá na Old Trafford zrovna ideální období. Trefou v nastavení sice nedávno urval pro Manchester United cenný bod proti zatím neporažené Chelsea, jednalo se ale teprve o třetí gól obávaného kanonýra v novém ročníku Premier League. Na ostrovech působí jednatřicetiletý borec už deset let, většinu z nich strávil v dresu Arsenalu. Londýnský klub opustil po kontroverzní sáze zejména kvůli spolupráci s legendárním manažerem Sirem Alexem Fergusonem. Skot jej ale při svém lanaření malinko podvedl...

Foto: Peter Dejong, ČTK/AP

Robin van Persie bojuje v dresu Nizozemska o postup na ME ve skupině s českým výběrem.

Článek

„Vzalo nám to všem vítr z plachet, ale Robina to zasáhlo ještě víc než kohokoli jiného. Přišel necelý rok předtím, přičichl si k úspěchům a chtěl jich víc. Už od pohledu jste mohli vidět, že to nese hůř než ostatní,“ vzpomínal zkušený stoper Rio Ferdinand na moment, kdy Ferguson oznámil na jaře minulého roku konec kariéry před plnou šatnou Manchesteru United.

Rudé ďábly tento historický moment vyburcoval k velkému vzepětí, které skončilo Fergusonovým loučení se zářnou kariérou s trofejí pro vítěze Premier League v náručí. Na Old Trafford ale od té doby zavládla doba temna. Oslavovaný velkoklub tápal pod vedením pečlivě vybraného Fergusonova nástupce Davida Moyese i pod dočasnou taktovkou klubové legendy Ryana Giggse. A mnoho pozitivního světla si zatím do nového působiště nepřinesl ani na MS tolik oslavovaný kouč Nizozemska Louis van Gaal.

Zkušený lodivod dokonce ztrácí trpělivost s hvězdným krajanem Van Persiem, který byl pod Fergusonem nedotknutelným. Jasnou jedničkou v sestavě je pro Van Gaala kapitán Rooney a kritizovaný Van Persie dostává příležitost především díky tomu, že drahá posila Falcao stále laboruje se zraněními. O to víc nizozemského útočníka s kouzelnou levačkou mrzí malý podvod, který na něj Ferguson svého času ušil.

Fergusonovo kouzlo odválo kapitána Arsenalu na Old Trafford

Skotský stratég se chtěl rozloučit ve velkém a jako posledního velkého hrdinu své éry si vybral právě Van Persieho. Tomu zbýval pouze rok smlouvy v Arsenalu, který byl tak proti Fergusonovým touhám zcela bezmocný.

Van Persie byl ale tou dobou kapitánem Kanonýrů, jednoznačně nejlepším hráčem a tahounem londýnského celku. Bylo tedy jasné, že Arsenal těžko opustí jen kvůli vidině vyššího platu. Chtělo to prostě nějaké lákadlo navíc. A tím byla možnost několikaleté spolupráce s legendou trenérské branže. Alespoň tak to Ferguson Van Persiemu při přestupových námluvách údajně slíbil.

„Rio je skvělý kluk. Mluví sice trochu moc, ale něco pravdy na tom je,“ reagoval Van Persie na Ferdinandovo prohlášení o tom, že to byl právě on, kdo Fergusonův odchod do důchodu nesl nejhůře. „Mé rozhodnutí odejít do Manchesteru bylo ovlivněné přítomností Fergusona, nebo spíše Sira Alexe, a on sám mi tvrdil, že bude pokračovat ještě tři roky,“ vzpomínal reprezentant Oranjes.

Nedodržený slib Van Persieho obdiv neudusil

Přes nakonec jen roční spolupráci vzpomíná Van Persie na Fergusona se stále stejným obdivem. „Jeho přístup jsem si užíval. V jednu chvíli jsme měli na City náskok osmnáct bodů, ale prohráli jsme doma jeden ze zápasů 1:2. Měli jsme sice ještě patnáctibodový náskok, on přesto málem vyletěl z kůže. Uvědomil jsem si, že takhle vypadá opravdový vítěz.“

V jediné sezóně pod Fergusonovým vedením Van Persie zářil a pomohl United šestadvaceti brankami k jubilejnímu dvacátému anglickému titulu. Od té doby mu už ale pšenka na Old Trafford spíše uvadá, než kvete. V novém ročníku Premier League zaznamenal v deseti startech tři branky a neprosadil se ani při sobotní domácí hubené výhře nad Crystal Palace v poměru 1:0. „Tři góly v devíti zápasech není dost. Nad vším momentálně moc přemýšlím a hledám nejbezpečnější řešení. Musím zase začít věřit své intuici,“ nechal se slyšet před zápasem.

Reklama

Související témata: