Hlavní obsah

Už popatnácté postoupil Wenger s Arsenalem do závěrečné fáze Ligy mistrů, přesto bědoval

Londýn/Praha

Cíl splnil, protože popatnácté v řadě postoupil s Arsenalem ze skupiny do vyřazovací fáze Ligy mistrů, přesto byl kouč Arséne Wenger po středeční výhře nad Dortmundem rozladěný. Kdo by se také divil, když přišel o další dva zraněné hráče?! Arteta musel uprostřed druhého poločasu střídat, po dvanácti minutách ho následoval střelec rychlého prvního gólu Sanogo. „Ani s jedním to nevypadá dobře, oba budou nějakou dobu chybět. Nepříjemné o to víc, že nás teď čeká hodně nahuštěný a náročný program,“ bědoval podrážděný trenér Gunners do kamer Sky Sports.

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Yaya Sanogo (uprostřed) z Arsenalu slaví vedoucí gól svého týmu v utkání Ligy mistrů proti Dortmundu.

Článek

Po hororových eskapádách v závěru předchozích zápasů - toho víkendového v Premier League s Manchesterem United především - tentokrát Arsenal žádné komplikace nepřipustil. Rychlý gól, který vstřelil  už po 72 sekundách mladý francouzský reprezentant Sanogo, vývoj střetnutí ovlivnil a kanonýr dopomohl ke klidu, sebevědomí a nakonec i potřebným bodům zajišťujícím postup.

Gunners se z eskapád poučili

„Poučili jsme se. Jasně si pojmenovali chyby, jichž jsme se proti Manchesteru dopouštěli. Šli jsme do zápasu s Dortmundem se stejným záměrem a obdobnou taktikou, jen jsme se zaměřili na to, abychom zlepšili defenzívu, nedopouštěli se v obraně chyb a nenabízeli soupeři šance," přiznával Arséne Wenger, že kritika, která se na něho a jeho svěřence snesla po porážce s Manchesterem United, skutečně pomohla.

„Jsme týmem, který rád útočí a snaží se ovládnout hru, a i proto se někdy stává obětí svých ofenzivních tužeb. Poučili jsme se, hráli daleko lépe a na obranu nezapomínali," kvitoval výkon svého týmu a patnáctý postup do závěrečné fáze Champions League v řadě.

Jen zranění kapitána Artety a Sanoga ho vyvedlo z míry. Zákonitě, když na marodce Arsenalu už jsou Danny Welbeck, Wojciech Szczesny, Jack Wilshere, Laurent Koscielny a Theo Walcott.

Komplikace s marodkou neustávají

„Představuje to další komplikaci, protože první lékařské diagnózy nejsou moc povzbudivé," přiznal Wenger. Arteta si totiž obnovil zranění lýtka a mohl by absentovat až šest týdnů, Sanogo, který vstřelil svůj premiérový gól po osmnácti zápasech v dresu Arsenalu, má potíže s podkolenními šlachami.

„A to všechno v době, kdy nás čeká spousta těžkých zápasů a já bych potřeboval mít k dispozici každého hráče."

Jen mimochodem - kapitána české reprezentace Tomáše Rosického Wenger k dispozici měl, ale znovu ho nechal sedět celý zápas jen mezi náhradníky.

Pro Gunners však bylo ve středeční noci podstatné, že s předstihem ze skupiny postoupili a mohou tudíž vyhlížet soupeře, kterého jim los přidělí pro jarní osmifinále. A také se modlit, aby se k nim zachoval přívětivěji než v sezónách předchozích, kdy jim dvakrát postavil do cesty Bayern Mnichov či třeba Real Madrid nebo AC Milán.

Bude k nim los přívětivější?

„V osmifinále je samozřejmě mnoho týmů na nejvyšší úrovni, mezi nimiž jsou ovšem tři nebo čtyři celky, s nimiž hrát nechcete. A my dostaneme pokaždé některý z nich," přiznal Wenger, že hned po postupu myslel na losování osmifinále. Za posledních osm let totiž Kanonýři překročili jeho práh jen třikrát.

„Od této chvíle až do února budeme pracovat na tom, abychom se zlepšili a v osmifinále obstáli. Doufám, že všichni zranění hráči budou v té době už zpátky," plánoval trenér Kanonýrů a svým svěřencům adresoval poklonu za to, že opět postoupili. „Není vůbec snadné kvalifikovat se každou sezónu do závěrečné fáze Champions League, takže mužstvo si zaslouží velké uznání. Nám ale pouhý postup nestačí, chceme víc."

Reklama