Hlavní obsah

Klubová ikona Rudých ďáblů Van Gaala vytočila, Koeman nadával jako dlaždič

Southampton/ Praha

I ruce si před zápasem podali a vzájemné invektivy si Ronald Koeman s Louisem van Gaalem rovněž odpustili. Dokázali se prostě přenést přes deset let trvající nevraživost táhnoucí se od jejich společného působení v Ajaxu Amsterdam. Zato ikona Manchesteru United Gary Neville nizozemského fotbalového kouče ve službách Rudých ďáblů Van Gaala svým televizním komentářem po epilogu 15. kola Premier League pořádně vytočila.

Foto: Andrew Winning, Reuters

Robin van Persie (vlevo) střelec obou gólů Manchesteru United v duelu se Southamptonem se raduje se spoluhráčem Ashleym Youngem.

Článek

Bývalý kapitán Manchesteru United Neville, který celou svou kariéru prožil na Old Trafford, svůj bývalý tým ani trochu nešetřil. A to navzdory tomu, že Rudí ďáblové vyhráli pátý zápas v řadě a v tabulce vystoupali už na třetí příčku. Dokonce neváhal použít slovo vražda, protože podle jeho mínění byl Southampton lepším týmem a prohrát si nezasloužil.

I legenda musí vážit slova

„Vražda, to je anglický výraz. Jako legenda, nebo spíše exlegenda, může říci samo sebou všechno, ale musí vědět, co říká. A dávat si pozor na slova, která volí," nelíbilo se Van Gaalovi ani trochu, jak Neville, který získal s Manchesterem United osm mistrovských titulů, třikrát s ním vyhrál FA Cup a dvakrát Ligu mistrů, jeho tým strhal.

„Nemají nic. Vypadají nejistí na míči, chybí jim rychlost i protiútok, musí mužstvo posílit," glosoval Neville výkon Van Gaalových svěřenců a nešetřil kritikou na adresu hráčů nakoupených za desítky miliónů.

„Musí hrát daleko lépe," přidával v televizním studiu a jen se pousmál nad otázkou, zda jsou Rudí ďáblové schopni dosáhnout v Premier League na primát.

„Nemyslím, že jsou schopni ligu vyhrát. Na to nemají potřebnou kvalitu," tvrdil Neville, který působí jako Hodgsonův asistent u anglické reprezentace.

Van Gaalovi se podobné soudy nelíbily tuplem, i když sám připustil, že Southampton byl v přímém souboji o třetí příčku v tabulce lepším týmem a jeho svěřenci vyhráli jen proto, že měli víc štěstí.

Všechno je na nic, soptil Koeman

Hlavně proto, že stoper Fonte špatnou přihrávkou na brankáře Forstera doslova vyzval Van Persieho, aby otevřel skóre, což chybující domácí gólman umocnil dvacet minut před koncem, kdy na vysoký centr nevyběhl a nizozemský snajpr skóroval podruhé.

„Byli jsme lepší, hráli jsme ofenzivní fotbal, vytvořili si tlak i šance, drželi balón, soupeře presovali, ale všechno bylo stejně na h...., protože jsme prohráli," soptil kouč Southamptonu Koeman.

„Dělali jsme ovšem také chyby. Možná, že soupeř jich vyrobil víc než my, jenže on má hráče, kteří je dovedou využít. Dáte-li Van Persiemu podobnou možnost, jakou jsme mu nabídli my, on ji potrestá. V tom byl dnes hlavní rozdíl," věděl Koeman po utkání své, přičemž chvílemi mluvil jako dlaždič.

Nerozpakoval se volit hodně drsná a jen těžko publikovatelná slova. Možná i proto, že ho porazil právě Van Gaal.

Reklama