Hlavní obsah

Arsenal - QPR 2:1Comeback na jedničku! Rosický vystřelil Arsenalu výhru nad Queens Parkem

Aktualizováno

Po dlouhých sedmi měsících se objevil Tomáš Rosický v základní sestavě Arsenalu a jeho účast byla jaksepatří znát. Kapitán české fotbalové reprezentace po přestávce vstřelil druhý gól domácích a v 18. kole anglické ligy rozhodl o výhře Gunners nad Queens Parkem 2:1. Favorité o vánočních svátcích vesměs nadělovali. Vedoucí Chelsea vyhrála nad West Hamem 2:0, uspěli však i jejich pronásledovatelé, týmy z Manchesteru. Mistrovský City porazil 3:1 West Bromwich a na druhém místě udržel tříbodový odstup, United zvítězili stejným poměrem nad Newcastlem.

Foto: Tim Ireland, ČTK/AP

Tomáš Rosický slaví svoji trefu v ligovém duelu proti QPR.

Článek
Fotogalerie

Rosický, který měl v poslední době problémy se stehenním svalem, se v základní jedenáctce Arsenalu naposledy objevil v květnu v závěrečném kole minulé sezóny. V aktuálním ročníku odehrál v Premier League pouhá tři utkání, naposledy si zahrál pár minut v závěru říjnového duelu se Sunderlandem.

Tentokrát pobyl na trávníku od začátku až do 83. minuty, kdy ho vystřídal Chambers. Po Sánchezově přihrávce si přesnou střelou pravačkou uvnitř pokutového území připsal první gól od březnového derby s Tottenhamem. "Chtěl jsem trenérovi ukázat, že jsme připravený a může mě využívat víc. Snad se mi to povedlo nejen gólem, ale zejména výkonem," uvedl Rosický po utkání.

Arsenal vyhrál, i když Alexis Sanchéz v úvodu neproměnil penaltu a tým dohrával v deseti poté, co byl v 53. minutě vyloučen francouzský snajpr Olivier Giroud za to, že hlavou udeřil Neduma Onuohu. Queens Park dokázal využít přesilovku až v závěru, kdy z penalty snížil Charlie Austin a připsal si desátou branku v devátém ligovém utkání.

"Zápas to pro nás byl velmi těžký. O to je vítězství cennější a navíc jsme ho dosáhli v důležité fázi sezóny. Kolem Vánoc a Nového roku se často rozdávají karty už pro evropské poháry," citovala českého záložníka stanice BT Sport.

Chelsea nastoupila tradičně s brankářem Petrem Čechem jen mezi náhradníky a do vedení ji poslal ve 31. minutě po rohu kapitán John Terry, který se střelecky prosadil ve druhém utkání za sebou. Když se po přestávce trefil Diego Costa a hostující Morgan Amalfitano zamířil jen do břevna, domácí na Stamford Bridge vyhráli i deváté utkání v sezóně.

Chelsea ještě po utkání trénovala

Jejich kouč José Mourinho jim přichystal zvláštní vánoční "odměnu". Po zápase totiž ještě zavelel k lehkému tréninku. Podle svých slov ale jen trochu změnil původní plán. "Kluci měli mít dva lehké tréninky zítra, ale teď po zápase kvůli tomu v šatně tak plakali, že jsem se rozhodl to upravit," žertoval Mourinho s tím, že Čecha a ostatní tím pádem v sobotu čeká jen jeden trénink.

Tradičně náročný sváteční program v Anglii znamená pro Chelsea pět ligových zápasů během 14 dnů. V neděli jedou Blues na hřiště Southamptonu. "Moji hráči jsou jen lidé, hráči Southamptonu jsou jen lidé, proto to bude velmi těžké. Ale své platy dostáváme za to, že když fanoušci chtějí fotbal, musíme jim ho dát. A já jim ho dávám rád," dodal Mourinho.

West Ham naopak po pěti zápasech bez porážky poprvé zaváhal a přišel o čtvrté místo. Z něj ho sesadil Southampton po výhře 3:1 na hřišti Crystalu Palace.

City za sedmou výhrou v řadě vykročilo už v prvním poločase, kdy se prosadili Fernando, Yaya Touré z penalty a David Silva. Po přestávce už jen snížil Isaiah Brown a připravil hosty o čtvrté čisté konto za sebou.

Skvělý Rooney

Podobný průběh měl i duel druhého manchesterského celku. United doma proti Newcastlu vedli po prvním poločase díky dvěma zásahům Rooneyho, ve druhém ještě anglický reprezentant posadil skvěle míč na hlavu Robinu van Persiemu a hosté pouze v závěru zkorigovali po brance Papisse Cissého z penalty.

Výsledkovou krizi díky výhře 1:0 nad předposledním Burnley ukončil Liverpool, který vyhrál po třech porážkách. Jeho městský rival Everton se naopak dál trápí a prohrál 0:1 se Stoke.

Anglická fotbalová liga - 18. kolo:
Chelsea - West Ham United 2:0 (31. Terry, 62. Costa)
Manchester United - Newcastle 3:1 (23. a 36. Rooney, 53. Van Persie - 87. Cissé z pen.)
West Bromwich - Manchester City 1:3 (86. Brown - 8. Fernando, 13. Y. Touré z pen., 34. Silva)
Crystal Palace - Southampton 1:3 (86. Dann - 17. Mané, 48. Bertrand, 54. Alderweireld)
Burnley - Liverpool 0:1 (62. Sterling)
Everton - Stoke 0:1 (38. Krkič z pen.)
Leicester - Tottenham 1:2 (48. Ulloa - 1. Kane, 71. Eriksen)
Sunderland - Hull 1:3 (1. A. Johnson - 32. Ramírez, 51. Chester, 90.+6 Jelavič)
Swansea - Aston Villa 1:0 (13. Sigurdsson),
Arsenal - QPR 2:1 (37. Sánchez, 65. Rosický - 79. Austin z pen.).

Reklama

Související témata: