Hlavní obsah

Za posily utratil 153 miliónů, přesto je na tom Van Gaal stejně jako vyhozený Moyes

Manchester/Praha

Utratil 153 miliónů liber za posily, přesto jsou na tom fotbalisté Manchesteru United po jedenadvaceti kolech Premier League naprosto stejně, jako před rokem v éře Davida Moyse. V tabulce sice figurují na čtvrté příčce, ale během nich nasbírali 37 bodů. Přesně tolik jako pod trenérem, který se musel z Old Trafford po neúspěšné sezóně pakovat.

Foto: Phil Noble, Reuters

Ani kanonýr Robin van Persie se proti Southamptonu neprosadil.

Článek

„Čekali jste až do této chvíle, než mi budete moci toto srovnání předhodit?" reagoval popuzený nizozemský kouč ve službách Manchesteru United Louis van Gaal po nedělní prohře se Southamptonem na dotaz, jaký progres mužstvo pod jeho vedením udělalo a zda investice do posil jsou adekvátní momentálnímu bodovému zisku jeho týmu.

„O kolik bodů bychom měli mít víc? O pět, o osm, o deset?"

Bodů stejně, ale k progresu došlo

Všechno se nedá samo sebou vyčíslit statistickými údaji. I Van Gaalovi kritici, kteří hned přispěchali s tím, že pod třiašedesátiletým trenérem vyhráli Rudí ďáblové dokonce o zápas méně a dali o branku méně než pod kritizovaným Moyesem, totiž uznávají, že pod nizozemským diktátorem progres zaznamenali.

Přes rozpačitý start sezóny se prodrali do první čtyřky, která zaručuje účast v příštím ročníku Ligy mistrů, výrazně se zvedla morálka hráčů i jejich víra v úspěch. Jedenáct předchozích zápasů bez prohry o tom svědčilo, neboť Manchester United prohrál naposledy 2. listopadu v městském derby s Citizens.

V nedělním přímém souboji o třetí příčku však doma padl. Mimochodem - bylo to první vítězství Southamptonu na Old Trafford po 26 letech.

Prohru si nezasloužili

„Zasloužili jsme si vyhrát, protože jsme v zápase dominovali. Southampton opírající se o velice dobrou organizaci hry si přijel pro remízu a podřídil jí všechno," povzdechl si Van Gaal, neboť soupeř u zisku bodu nezůstal. Gólem Tadiče si odvezl všechny tři.

„Byli jsme potrestáni za to, že jsme neproměnili šance, které jsme si vytvořili. A přitom jsme si vítězství zasloužili," notoval si s trenérem kapitán Wayne Rooney, i když i jemu bylo jasné, že bez přímé střely mezi tyče se prostě vyhrát nedá.

„Jen Mata měl tři šance, ale ani to nestačilo," připomínal do kamer Sky Sports Van Gaal. „Fotbal je o chybách a my se jí dopustili."

„Nepříjemná ztráta, o to víc se teď musíme soustředit na zápasy, jež náš čekají," neztrácel Rooney víru, že na Old Trafford bude v letošní sezóně zase lépe a jeho tým se pod Van Gaalem do Ligy mistrů dostane.

Jak dopadnou fotbalisté Manchesteru United v letošní sezóně Premier League?
Získají titul
3,7 %
Skončí druzí
2,8 %
Budou třetí
49,7 %
Obsadí čtvrtou příčku
25,1 %
Skončí pátí
10,9 %
Budou horší než pátí
7,8 %
Celkem hlasovalo 6777 čtenářů.

Reklama

Související témata: