Hlavní obsah

Neměl jsem problém vrátit Čecha na lavičku, vysvětloval Mourinho další brankářskou rošádu

Liverpool/Praha

Ani vynikající výkony, které Petr Čech během zranění svého mladého belgického konkurenta v bráně Chelsea podával, nepomohly. Vychytané zápasy s čistým kontem rovněž ne. „Neměl jsem problém s tím, abych vrátil Čecha na lavičku a postavit Courtoise,“ tvrdil kouč Chelsea José Mourinho po prvním semifinálovém duelu anglického Ligového poháru, v němž jeho tým uhrál na Anfield Road s Liverpoolem remízu 1:1. I díky výtečnému výkonu a zákrokům Courtoise.

Foto: Toby Melville, Reuters

Petr Čech se raduje po ligové výhře nad Newcastlem. Proti Liverpoolu ale nechytal.

Článek

Belgičan laborující v předchozích dnech a týdnech se zhmožděným prstem se mezi tyče vrátil. A to navzdory tomu, že se zranění stále připomíná. Chtěl chytat a Mourinho ho skutečně postavil, i když po předchozích duelech vynášel Čecha až do nebe.

„Neměl jsem s tím problém. A to navzdory impozantní formě Čecha v nedávných dnech," vysvětloval brankářskou rošádu, k níž v semifinále Ligového poháru sáhl.

Přece jen překvapivou, protože český legionář dával svými výkony a vychytanými čistými konty spoluhráčům jistotu.

„Pro změnu jsem se rozhodl podle způsobu hry, který jsem v utkání očekával," nechal trenér Chelsea nakonec přece jen nahlédnout do svých myšlenkových pochodů.

Dva nejlepší z celé Premier League

„Premier League je plná špičkových brankářů. My máme dva nejlepší, takže je pro mě jednoduché ke změně sáhnout. Je fantastické, když takové gólmany máte. Zejména, když oba chytají dobře a dodávají mužstvu důvěru a jistotu, takže hráčům je jedno, kdo stojí právě v bráně," rozvíjel své úvahy Mourinho.

„Myslím, že třemi nejlepšími brankáři světa jsou Petr, Courtois a Manuel Neuer. A Courtoisovi je teprve dvaadvacet let," naznačil trenér Chelsea, co v jeho rozhodování sehrává hlavní roli.

Výkon Courtoise ostatně vychvaloval i kouč Liverpoolu Rodgers. Aby ne, když mladý Belgičan předvedl celou řadu vynikajících zákroků a hlavně jeho zásluhou uhrála Chelsea na Anfield Road remízu. To když třeba zlikvidoval ohromnou šanci, do níž se v závěru zápasu dostal střídající Lallana. A nic na tom nemění, že jednou mu musela po střele Gerrarda pomoci i tyč a podruhé zase tolerance sudího Atkinsona, který přehlédl Courtoisovo hraní rukou mimo pokutové území.

„To pískat měl. A pokutový kop proti Chelsea rovněž," vyčítal Rodgers rozhodčímu situaci zapříčiněnou Costou a zavánějící penaltou.

Reklama

Související témata: