Hlavní obsah

Udělat mi tohle na tréninku, zajedu do něj oběma nohama, opřel se Neville do Rosického

Londýn/Praha
Aktualizováno

Prožil jeden ze svých nejpovedenějších večerů v této sezóně, možná vůbec ten nejlepší. Fotbalový záložník Arsenalu Tomáš Rosický si za svůj výkon v nedělním čtvrtém kole anglického FA Cupu proti druholigovému Brightonu, v němž zařídil výhru Kanonýru 3:2 vítězným gólem a asistencí navrch, vysloužil slova chvály. Od trenéra, spoluhráčů, médií i fanoušků. Snad jako jediný se do kapitána české reprezentace opřel Phil Neville.

Gól Tomáše Rosického v FA Cupu

 
Článek

Bývalý dlouholetý krajní obránce Manchesteru United a Evertonu, který v loňské sezóně působil jako asistent trenéra Moyese na lavičce Rudých Ďáblů, se do Rosického pustil ve studiu britské televize BBC, která se věnovala hodnocení zápasu.

Během něj Rosický hned třikrát zmátl obranu Brightonu tím, že koukal jinam, než následně poslal svou přihrávku. Ve 24. minutě mu to vyšlo dokonale, svým pasem do uličky uvolnil Mesuta Özila, jenž v té době zvyšoval na 2:0.

„Kdyby mi tohle někdo udělal na tréninku, pravděpodobně bych do něj zajel oběma nohama," prohlásil Neville v živém vysílání, čímž pochopitelně rozčílil fanoušky Arsenalu, kteří na sociálních sítích a internetových diskuzí okamžitě začali jeho slova řešit.

Neville se je pak snažil vysvětlit, když napsal na svůj účet na Twitteru. „Vyjádření o koukání na jednu stranu a přihrávce na druhou bylo pouhým žertem od někoho, kdo takového kousku není schopný." Rosického spoluhráč Theo Walcott se naopak českého záložníka zastával. „Tohle bylo něco, co Tomáš dělá na trénincích pořád. A furt mě tím dostává. Směrem dopředu má obrovskou kvalitu," říkal Angličan, jenž proti Brightonu rovněž skóroval.

Wenger: Pokud máte rádi fotbal, milujete Rosického

Hrdinou zápasu byl ale Rosický, který vstřelil svůj druhý gól v sezóně. „Tomáš byl prostě úžasný. Takové hráče milujeme. Pokud máte rádi fotbal, milujete Rosického. Je na vrcholu, má fantastický charakter. Mám radost i za něj, že skóroval," vychvaloval svého svěřence kouč Gunners Arséne Wenger.

Anglická média se shodují na tom, že Rosický byl mužem zápasu. Server goal.com mu udělil známku 4 (z 5 možných). „V prvním poločase hrál jako z jiného světa. Snažil se o přihrávky naslepo a geniálně tak připravil druhý gól pro Özila. Svůj strašný odkop vedoucí k první brance Brightonu odčinil vstřeleným gólem." I Daily Mail ho ohodnotil ze všech nejlépe (8,5 bodu z 10). „Měl božskou přihrávku na druhý gól a pak ten překrásný volej..."

A z Rosického představení byli unešení i příznivci. „Je prostě boží. Jediný hráč, který předvedl výborný výkon celých devadesát minut," napsal jeden z nich a přidal se i další. „Je radost se na něj dívat, jen mu dopřejte víc zápasů," radí Wengerovi. Ten od přelomu roku začíná Rosického opravdu častěji využívat, v posledních šesti zápasech ho pětkrát postavil do základní sestavy a jednou jako střídajícího hráče. Malý Mozart mu důvěru oplácí...

Reklama

Související témata: