Hlavní obsah

Nehledejte v našem vztahu s Mourinhem rozpory ani hořkost, varoval novináře Lampard

Londýn/Praha

Poprvé se vrátil na Stamford Bridge v dresu soupeře, takže žádný div, že klubová legenda Chelsea Frank Lampard pociťovala před šlágrem Premier League léta nepoznanou nervozitu. Z toho, jak ho přijmou fanoušci, jak zareagují bývalí spoluhráči, jak se zachová trenér Blues José Mourinho, „Byl jsem nervózní ze zápasu, jenž nás čekal, ještě víc pak z návratu na stadión, kde jsem toho tolik prožil,“ přiznával Lampard, který s Chelsea vyhrál tři mistrovské tituly, čtyřikrát triumfoval s Blues v FA Cupu a navrch s nimi vyhrál Ligu mistrů i Evropskou ligu, aby teď proti nim vyrukoval v dresu největšího rivala Manchesteru City.

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Lampard je legenda - těmito transparenty vítali fanoušci Chelsea svého někdejšího kapitána, který nyní obléká dres Manchesteru City.

Článek
Fotogalerie

Na trávník Stamford Bridge se dostal až na posledních třináct minut, o to víc času měl, aby z lavičky sledoval ochozy a reakci fanoušků.

Pro většinu legenda, pro někoho zrádce

„Lampard je legenda," stálo na jednom z transparentů nad hlavou vděčného příznivce Chelsea. Podobná hesla a nápisy měly v hledišti převahu, neboť fanoušci Blues nezapomněli na služby, které šestatřicetiletý Lampard klubu odvedl. Vždyť během třinácti sezón sehrál 648 soutěžních zápasů a nastřílel rekordních 211 gólů.

Možná by dával v Chelsea i další, kdyby se v létě dohodl s klubem na nové smlouvě. Namísto toho měl zamířit za oceán do New York FC a hrát zámořskou ligu MLS. Měl, ale nezamířil, protože se nejprve objevil v Manchesteru City na půlroční hostování, které se nakonec protáhlo na celoroční angažmá. Žádný problém, když oba kluby vlastní stejní majitelé.

„Lamparde, už nejsi naše legenda. Jsi zrádce. Zradil jsi klub i jeho fanoušky," vyčítali mu proto skalní příznivci Blues v sobotní konfrontaci. Připomínali mu tím, že při odchodu z Chelsea prohlašoval, že vzhledem k loajálnosti a dlouhým létům prožitým v Chelsea nebude nikdy hrát za jiný anglický klub.

Teď za něj nastupuje. A dokonce za největšího konkurenta Blues v boji o titul. Za Citizens... Drtivá většina fanoušků Chelsea mu přeběhnutí odpustila, což bylo z reakcí převážné části publika patrné.

„Příznivci Chelsea dokázali svou třídu, když mě po zápase zahrnuli potleskem," těšilo Super Franka přijetí i rozloučení se Stamford Bridge, jehož se v létě nedočkal. I proto se po ostře sledovaném duelu oběhl čestné kolečko a fanouškům děkoval.

Jsme dospělí muži, bránil trenéra

Spekulace o tom, že vztahy mezi ním a trenérem Mourinhem jsou hodně napjaté, ostatně rozehnal také. Nejprve tím, že si před výkopem podali ruku, po utkání zase slovy, která pro portugalského kouče měl.

„Žádné rozpory, žádná hořkost, nic takového. Nepokoušejte se v našem vztahu něco podobného hledat," promlouval Lampard k novinářům a prozrazoval, že spolu sice dlouho nemluvili, ale na Vánoce si s Mourinhem vyměnili textovky a před utkáním se ho trenér Chelsea ptal, jak se vede rodině.

„Jsme dospělí muži. Teď každý z nás sice působí v jiném klubu, ale to je přece fotbal. Nemůže to narušit náš vztah," tvrdil Lampard, o němž Mourinho svého času mluvil jako o nejlepším fotbalistovi světa.

Titul s Citizens? Jasně, touží po něm

Remíza 1:1 v šlágru kola mezi Chelsea a Manchesterem City jejich vztah rovněž nemohla narušit. Už proto, že Mourinhův tým si díky dělbě bodů udržel pětibodový náskok před největším rivalem a dál kráčí za titulem.

„Výsledek je lepší pro Chelsea než pro nás, protože v kabině jsme všichni cítili, že jsme mohli tento zápas vyhrát. Měli jsme víc šancí i víc ze hry, ale musím také férově přiznat, že domácí měli v nohách dvouhodinový pohárový zápas s Liverpoolem, k němuž v týdnu nastoupili," hodnotil Lampard ostře sledovanou partii.

„My však hráli skvěle. Lépe, než v předchozích zápasech, takže jsem přesvědčen, že už jsme zase ve formě. Jsem si jistý, že všechny týmy budou ještě ztrácet body, a proto bude důležité, abychom se my takovýchto ztrát vyvarovali," naznačoval Super Frank, že Citizens boj o titul nevzdávají a že než 1. července zamíří do New Yorku, rád by se rozloučil s Premier League dalším ligovým triumfem.

Reklama