Hlavní obsah

Čistka v Manchesteru! Van Gaal po pohárové ostudě vyhnal z kádru sedm hráčů

Londýn/Praha

Měla to být jednoznačná záležitost, jenže loni na konci srpna prohrál slavný Manchester United ve 2. kole anglického Ligového poháru s třetiligovým MK Dons 0:4 a fanoušci se bouřili. Pouhý měsíc byl tehdy u kormidla trenér Louis van Gaal, který po debaklu prohlásil: „Nejsem v šoku. Manchester čeká přestavba týmu,“. Co slíbil, to splnil. Ze základní jedenáctky z ostudného pohárového duelu nezůstal kámen na kameni, po lednové uzávěrce přestupů zbyli na Old Trafford jen čtyři hráči - brankář De Gea, obránce Evans a záložníci James a Powell.

Foto: Andrew Winning, Reuters

Trenér Manchesteru United Louis Van Gaal.

Článek

Po výprasku od MK Dons žádal zkušený stratég o trpělivost. „Je to velmi složité, když jako trenér začnete v lize domácí porážkou (1:2 se Swansea) a remízou (1:1 se Sunderlandem) a poté prohrajete v pohárovém zápase. Pro fanoušky je hodně těžké dál věřit ve filozofii Louise van Gaala," konstatoval tehdy.

„Na konci mohou soudit, ale ne teď. Doufám, že zachovají důvěru v klub a naši filozofii, protože to vyžaduje nějaký čas. Stavíme tým, což nemůžete udělat za měsíc, možná ani za rok."

Sestava United proti MK Dons:
De Gea - M. Keane, Evans, Vermijl - Janko (46. Pereira), Anderson, Kagawa (20. Januzaj), Powell (57. Wilson), James - Hernandez, Welbeck.

Filozofie nizozemského fotbalového generála se ukázala jako úspěšná. Od srpnového debaklu prohráli Rudí ďáblové pouze třikrát a čtrnáctkrát vyhráli. A hlavně žádný výbuch s fotbalovým trpaslíkem, ač měli namále. Úterní opravný duel 4. kola FA Cupu nad celkem ze čtvrté ligy Cambridge United ale nakonec zvládli a zvítězili hladce 3:0. O branky se postarali Mata, Rojo a Wilson a v osmifinále narazí Manchester na druholigový Sheffield United.

Sestava Manchesteru proti Cambridge United:
De Gea - McNair, Smalling, Evans, Rojo (81. Young) - Fellaini, Blind, Rooney - Mata - Di Maria (71. Herrera), Van Persie (66. Wilson).

Mládí vpředAčkoliv obě střetnutí dělilo pět měsíců, drobná paralela se mezi nimi najde. V bráně chytala jasná jednička United Španěl De Gea, na stoperu hrál Severní Ir Evans a vždy do hry jako střídající hráč naskočil mladíček Wilson.

Pravě na mladé hráče Van Gaal sází, v tom se liší od svých předchůdců na lavičce. Sir Alex Ferguson a David Moyes věřili zkušenějším borcům jako Ferdinand, Evra nebo Vidić.

Van Gaal dává v lize prostor zejména Paddymu McNairovi a Luku Shawovi, oba jsou ročník narození 1995. Jen o rok mladší je Tyler Blackett a o dva Phil Jones. Nejzkušenějším borcem v obraně United je sedmadvacetiletý Evans.

Sázka na mládí se v Manchesteru vyplácí a svědčí o tom i fakt, že na hostování přišel jednadvacetiletý obránce Andy Kellett z Boltonu.

Kdo opustil Manchester United:
Šinži Kagawa(Dortmund)
Danny Welbeck(Arsenal)
Javier Hernández(Real Madrid - hostování)
Michael Keane(Burnley)
Marnick Vermijl(Sheffield Wednesday)
Saidy Janko(Bolton - hostování)
Anderson(Internacional)

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články