Hlavní obsah

Žolík z lavičky režíroval výhru Manchesteru. Smalling poprvé v kariéře skóroval dvakrát v jednom duelu

Manchester/Praha

Manchester United napravil víkendové zaváhaní s West Hamem, ve středu si fotbalový velkoklub poradil v lize s Burnley 3:1. Hrdinou se však nestal žádný hvězdný útočník, nýbrž střídající obránce Chris Smalling, který se poprvé v kariéře trefil dvakrát v jednom utkání. „Chtěl jsem dát hattrick, ale přece nemůžu být tak chamtivý,“ prozradil muž zápasu pro klubový web Rudých ďáblů.

Foto: Reuters

Obránce Manchesteru United Chris Smalling střílí gól do sítě Burnley.

Článek

Před výkopem to na Smallingův večer vůbec nevypadalo. Pětadvacetiletý zadák začínal na lavičce. Už v páté minutě se ale zranil jiný bek Phil Jones a Van Gaal ukázal právě na londýnského rodáka.

Lepší vstup do střetnutí si Smalling snad ani nemohl přát. Po Rooneyho rohovém kopu se míč dostal k Falcaovi, který našel právě střídajícího zadáka, a ten už neměl problém hlavou skórovat. V té chvíli byl na trávníku teprve dvaadvacet vteřin.

„Když jdete na hřiště v průběhu hry a navíc jako obránce, tak největší šance na gól máte po rohových kopech," vysvětloval Smalling.

Právě tyto standardní situace byly proti Burnley účinnou zbraní. V nastavení prvního poločasu opět rozehrával Rooney. Tentokrát zvolil variantu nakrátko a po centru Di Maríi se hrdina večera Smalling zase prodral ke gólové hlavičce. Při jeho výšce 194 cm se ani není čemu divit.

To, že jsme po půli vedli, byla velká klika, míní SmallingKaňkou na Smallingově výkonu byla nezvládnutá situace z dvanácté minuty, kdy nepohlídal forvarda Dannyho Ingse, jenž taktéž hlavou zaznamenal jedinou branku nováčka Premier League.

„Po prvním poločase nám trenér v šatně řekl, že náš výkon je neakceptovatelný. Jestli chceme vyhrát, tak se musíme zlepšit."

„Soupeř nás dobře presoval. Nevěděli jsme si s tím rady. To, že jsme vedli, byla velká klika. Naštěstí jsme po přestávce přidali třetí trefu a pak jsme si to už pohlídali," připomenul Angličan přesný zásah nizozemského snajpra Van Persieho z penalty.

„Na hattrick jsem myslel, ale nebylo mi přáno. Přece nemůžu být tak chamtivý," uznal s úsměvem Smalling.

Náhradníci svou roli zvládli, ostatní pokulhávaliKouč Van Gaal si Smallingovo počínání pochvaloval. „Podívejte se na něj. Poprvé v kariéře dal dva góly v jednom duelu. K jeho hře nemám co dodat."

„Celkově jsem spokojený se střídajícími hráči, kteří do hry naskočili ještě během úvodního dějství," poukázal na fakt, že United během prvních čtyřiceti pěti minut přišli nejen o Jonese, ale i o záložníka Blinda, kterého ve 39. minutě vystřídal Španěl Herrera.

Náročný Nizozemec však s výkonem ostatních svěřenců nebyl příliš spokojen. „První půle byla opravdu špatná. Nehráli jsme vůbec dobře. Burnley nás přehrávalo ve všech směrech. Každý druhý míč byl jejich, nedokázali jsme ho držet na svých kopačkách. Soupeř byl na nás dobře připraven."

„Po přestávce jsme se ale zvedli a vytvořili si více šancí. Bylo v našich silách skórovat vícekrát než pouze jednou."

Reklama

Související témata: