Hlavní obsah

Katarští šejci mě lámali. A hned dvakrát, prozradil Mourinho, že mohl v Paříži trénovat on

„Mohl jsem stát klidně na opačné straně barikády. Stačilo, abych katarským majitelům kývnul,“ přiznal před dnešní osmifinálovou konfrontací Ligy mistrů s Paris Saint-Germain kouč Chelsea José Mourinho, že o něho ve Francii moc a moc stáli. A dokonce opakovaně. Lákali ho, aby se upsal Paris SG a stal se tak součástí projektu dotovaného stovkami milióny dolarů z Arábie, jehož cílem je udělat z pařížského mužstva nejen nejlepší tým ve Francii, ale i v Evropě.

Foto: Stefan Wermuth, Reuters

Manažer Chelsea José Mourinho přiznal, že ho do Paříže lákali.

Článek

Pro katarské majitele vlastnící Paris SG byl Mourinho první volbou. Chtěli ho do Paříže za každou cenu, jeho apanáž nehrála žádnou roli.

Projekt se mu zamlouval, ale...

„Odmítl jsem. A dvakrát. Poprvé v roce 2011, podruhé o dva roky později," prozradil Mourinho, že se dvakrát vydal do katarského Dauhá, aby se seznámil s projektem, který majitelé klubu připravili a jehož měl být součástí.

Zamlouval se mu, to netají. Zvláště když jeho cílem bylo dostat pařížský klub na takovou úroveň, aby dominoval nejen ve Francii, ale v celé Evropě.

„Nadvlády ve Francii už klub dosáhl, neboť sbírá mistrovské tituly, vyhrál Ligový i Francouzský pohár. Teď je na řadě Evropa," uvědomuje si kouč Chelsea, že se katarský projekt naplňuje i bez něho.

„Nabídka z Kataru pro mě představovala velkou výzvu. Jenže v té době jsem byl v Realu Madrid a mou největší ambicí bylo získat po Anglii a Itálii mistrovský titul i ve třetí zemi. Sebrat ho Barceloně, pravděpodobně nejlepšímu evropskému mužstvu posledního desetiletí. Nebyl to prostě ten pravý okamžik, kdy mě oslovili," vysvětloval před dnešní konfrontací na scéně Ligy mistrů Mourinho důvody, proč nabídku i podruhé odmítl.

Upsal se Chelsea a právě s ní se postaví dnes večer proti Paris SG toužícímu udělat rázný krok k evropskému výsluní. Zvláště poté, co dva předchozí pokusy nevyšly...

„Jednou ho o postup připravila jen těsně Barcelona, loni pak gólem v posledních sekundách Chelsea. I proto francouzský mistr ví, že je velkým týmem a uvědomuje si, že jeho velké ambice vládnout Evropě jsou oprávněné," přiznává Mourinho, že osmifinálové konfrontace bude hodně těžká. A nic na tom nemění, že zatímco jeho Chelsea na ostrovech dominuje, pařížské mužstvo je ve francouzské lize momentálně až třetí.

„Nejen že myslím, ale vím, že budou zase šampióny," je kouč Chelsea přesvědčen, že Paris SG se na francouzské výsluní letos zase dostane.

Hazardův příběh skončil

Francouzský mistr však chce víc. Vyřadit Chelsea. Prorazit v Lize mistrů. I proto lákal k přestupu pod Eiffelovku jednoho z klíčových mužů Mourinhova týmu Hazarda a sliboval mu modré z nebe. Jenže belgický legionář nakonec odolal, v Chelsea podepsal novou smlouvu znějící na pět a půl roku a za to dostal týdenní plat ve výši 200 tisíc liber.

„Tím podle mě spekulace kolem Hazardova odchodu do Paříže snad už definitivně skončily. Je to konec příběhu, protože na pět a půl roku se neupíše ten, kdo by nebyl absolutně přesvědčen, že je to dobré pro jeho štěstí a další budoucnost," vzal Mourinho francouzskému klubu i poslední zbytek nadějí, že by někdy v budoucnu mohl o příchodu Edena Hazarda znovu jednat.

Reklama

Související témata: