Hlavní obsah

Nulou jsem Mourinhovi splatil důvěru, radoval se Čech po zisku čtrnácté trofeje

Praha

Už neuvěřitelných čtrnáct trofejí čítá sbírka Petra Čecha během jeho angažmá v Chelsea. V neděli přispěl čistým kontem k vítězství 2:0 nad Tottenhamem ve finále Ligového poháru. Třetí triumf v soutěži od příchodu do londýnského klubu však se spoluhráči příliš neslavil. Už ve středu totiž tým trenéra Mourinha čeká další bitva v honbě za vysněným vítězstvím v Premier League. "Věřím, že to letos nebyla poslední trofej," řekl plzeňský rodák na svých webových stránkách.

Foto: Matthew Childs, Reuters

Potřetí v kariéře vybojoval Petr Čech Ligový pohár. Vlevo útočník Didier Drogba.

Článek

Je hodně příjemné slavit trofej už v nynější části sezóny?

Je to hezké pro všechny a hlavně důležité. Máme první trofej, kterou jsme mohli získat a určitě nám dodá pohodu i sebevědomí do další části sezóny. Když jsme Ligový pohár vyhráli v roce 2005, dokázali jsme pak ovládnout i ligu. Nyní se vše může opakovat. Každopádně je dobré, když člověk už jednu trofej má a není pod velkým tlakem. A pokud přidáme nějakou další, bude to parádní.

Byly oslavy vítězství v Capital One Cupu hodně bouřlivé?

Nic velkého se nekonalo. Udělali jsme pár fotek s pohárem a s fanoušky, v kabině bylo šampaňské. Po návratu na Chelsea jsme se rozjeli domů. V pondělí byl trénink, v úterý už budeme na hotelu a ve středu hrajeme. Na oslavy není čas.

Ze současného týmu Chelsea jste s Terrym a Drogbou tři, kteří s týmem vyhráli Ligový pohár třikrát.

Jsme jediní, kteří v klubu od toho roku 2005 zůstali. Mám velkou radost, že jsme to dokázali dotáhnout na hattrick, i když jsme na něj dost dlouho čekali.

Trofeje Petra Čecha s Chelsea
1x Liga mistrů
1x Evropská liga
4x FA Cup
3x Premier League
3x Ligový pohár
2x anglický Superpohár

Vybavilo se vám před nedělním soubojem i prohrané finále z roku 2008, kdy shodou okolností slavil triumf Tottenham a vy jste na další šanci čekali až do letošního roku?

Ani ne. Nemá cenu se dívat do minulosti. Člověk jde do finále s tím, že ho chce vyhrát, ne se jen zúčastnit. Oni nás třeba v téhle sezóně porazili v lize, ale tam je osmatřicet zápasů, a když se jeden nepovede, je pořád šance na nápravu. Jenže finále je jen jedno. Když ho člověk pokazí, musí čekat minimálně rok na další šanci, pokud vůbec do toho finále znovu dojde.

Odplata vyšla dokonale. Finále bylo poměrně jednoznačnou záležitostí.

Byli jsme na Tottenham dobře připraveni. Výborně jsme bránili a do velkých šancí jsme soupeře nepouštěli. Když jsme dali v závěru půle vedoucí gól, uklidnilo nás to a po druhém už jsme byli hodně nahoře. Dohráli jsme to v klidu, přece jen máme zkušenější mužstvo.

Nadchlo vás hodně, že jste k trofeji přispěl na hřišti čistým kontem, nikoliv jen v roli náhradníka?

Potěšilo mě, když mě trenér nominoval do základu. Je to finále, každý ho chtěl vyhrát. Snad jsem Mourinhovi splatil důvěru, když jsem nedostal gól a máme ten pohár.

Pro vás je v dresu Chelsea už čtrnáctá. Dost slušná sbírka...

Je to hodně pěkné číslo. Když jsem před deseti lety přišel, první pohár, který jsem vyhrál, byl právě Ligový. A deset let poté jsem za Chelsea chytal další finále a pohár máme znovu. Je pro mě čest být takovou dobu součástí jednoho z nejlepších klubů na světě.

Skvěle našlápnuto máte i k triumfu v nejvyšší soutěži. Jste z pohledu zisku ligového titulu velký optimista?

Můžeme doufat, že ještě něco dokážeme, ale pořád do konce zbývá dvanáct zápasů a ve hře je dost bodů. Už ve středu nás čeká těžký zápas na West Hamu a bylo by dobré ho zvládnout. City se nám mohlo přiblížit, ale prohráli v Liverpoolu. Tudíž máme šanci náskok navýšit.

Reklama

Související témata: