Hlavní obsah

Ani ruku mi nepodal, prozradil kouč Monaka na Wengera. Já to udělal, dodal po postupu

Monako/Praha

Zkoušeli se vzepřít osudu, snažili se v Monaku o zázrak, nakonec jim ale dvougólová výhra nestačila a fotbalisté Arsenalu se s Ligou mistrů loučí. Pátým rokem po sobě už v osmifinále. „Je těžké srovnávat toto vyřazení s předchozími sezónami, kdy jsme vypadli s Bayernem, AC Milán či Barcelonou. Proto velké zklamání, které cítíme, i když Monako si místo ve čtvrtfinále zaslouží,“ překvapil kouč Kanonýrů Arséne Wenger po odvetné partii, kterou jeho svěřenci zcela ovládli a k postupu měli blízko.

Foto: John Sibley, Reuters

Trenér Arsenalu Arséne Wenger (vlevo) si podává ruku se svým protějškem z Monaka Leonardem Jardim.

Článek
Fotogalerie

Možná mu došlo, že se po prvním utkání na Emirates Stadium měl ovládnout. Spíše však na Wengera zapůsobila slova portugalského kouče ve službách Monaka Leonarda Jardima, který až ex post prozradil, že po prvním duelu v Londýně mu odmítl trenér Arsenalu potřást rukou a pogratulovat k výhře.

Chyběl jim respekt, tvrdil Jardim

„Já to dnes udělal. I po porážce jsem mu poděkoval," hlásil Jardim a okamžitě čelil otázkám, zda mu postoj Wengera připadal neuctivý, ba možná i přezíravý.

„Myslím, že ano. Když se osmifinále losovalo, chtěly všechny týmy za soupeře Monako. Arsenal chtěl proti nám hrát také, protože jsme měli být nejslabším mužstvem a on si dopředu myslel, že už se kvalifikoval do další fáze," vysvětloval si trenér Monaka reakci kolegy na lavičce Gunners, který na počátku trenérské kariéry prožil v monackém klubu sedm úspěšných let.

„Právě proto chyběl Arsenalu v prvním zápase patřičný respekt," připomněl, že o postupujícím se rozhodlo už v Londýně, kde jeho Monako vyhrálo 3:1, což mu navzdory domácí prohře 0:2 k postupu stačilo.

Šance byly, ale dva góly nestačily

Wenger si to před odvetou uvědomoval, přesto věřil, že jeho tým je schopen domácí selhání napravit.

„Jenže fotbal není pohádka a je nutné zůstat realisty. Vyhrát o tři góly je vždy velice těžké. Zvláště, když Monako dokonale bránilo, jako tomu bylo ostatně pokaždé od začátku Ligy mistrů," přiznával poté, co se jeho tým po celých devadesát minut marně hnal za smazáním domácího manka. Góly Girouda a Ramseyho ale k postupu nestačily.

„Měli jsme ale dost příležitostí, abychom všechno zvrátili. V prvním poločase především. V odvetě Monako nevystřelilo přímo na naši bránu, měli jsme výraznou herní převahu, ale cítil jsem, že některým hráčům přece jen scházela svěžest, kterou oplývali v sobotu," narážel trenér Arsenalu na ligové vítězství 3:0 nad West Hamem, jež vyvolalo optimismus a víru, že by stejným způsobem a výsledkem mohli Kanonýři zvládnout i odvetu s Monakem.

Nestalo se, jeden gól Arsenalu k postupu chyběl.

„V součtu obou zápasů jsme zaplatili za to, že jsme si v prvním střetnutí byli až příliš jistí sami sebou a udělali spoustu chyb. Herních i mentálních," uznal Wenger a překvapil gratulací adresovanou Monaku.

„Své místo ve čtvrtfinále se zaslouží," pronesl, i když těžko soudit, zda z něho promlouvala hořkost pramenící z vyřazení, nebo zda na něho až tolik zapůsobila výtka domácího kouče Jardima.

Však také ex post dodal: "Každé vyřazení bolí, ale tohle jako prohru neberu."

Reklama

Související témata: