Hlavní obsah

Počtvrté to zkusil jinak, počtvrté Pellegrini neuspěl a se City vypadl

Barcelona/Praha

Zkusil to tentokrát jen s jedním útočníkem, ale proti Barceloně stejně nepochodil. „Čtyřikrát jsme s ní hráli, čtyřikrát jsme nasadili různou formaci. Stejně to nepomohlo,“ připomínal chilský kouč na lavičce Manchesteru City Manuel Pellegrini do kamer Sky Sports poté, co jeho tým prohrál osmifinálovou odvetu na Camp Nou 0:1 a s fotbalovou Ligou mistrů se rozloučil. Stejně jako loni po konfrontaci s Katalánci.

Foto: Phil Noble, Reuters

Trenér Manchesteru City Manuel Pellegrini během osmifinálového duelu Ligy mistrů s Barcelonou.

Článek
Fotogalerie

Po prvním duelu se dostal pod palbu kritiky. Experti i novináři Pellegrinimu vyčítali, že proti Barceloně nasadil dva útočníky, čímž oslabil středovou řadu, kterou pak soupeř evidentně přehrával. To mělo být podle nich hlavní příčinou domácí prohry.

V taktice problém nebyl

V Barceloně proto poslal na trávník jen Agüero, ale ani pozměněná sestava nepomohla. „V taktice problém nebyl, ten pramenil z výkonu," upozornil chilský trenér.

„Vypadli jsme nesporně s lepším mužstvem, jež má navíc ve svém středu Messiho, kterého je těžké obsazovat a udržet."

I tak měl jeho tým šanci odvetu a osmifinálovou konfrontaci zdramatizovat. Díky brankáři Hartovi, jenž podal fantastický výkon a likvidoval šance Messiho, Neymara a Suáreze pomalu, jak se mu zachtělo, díky penaltě, která přišla patnáct minut před koncem.

„Měli jsme z ní skórovat, protože pak se nám nabízelo ještě dalších patnáct minut, abychom vstřelili potřebnou druhou branku," povzdechl si Pellegrini nad selháním Agüera při exekuci pokutového kopu.

Uznal ovšem, že Barcelona byla lepším týmem a mezi posledních osm postoupila zaslouženě. „My se dostali mezi posledních šestnáct a měli jsme smůlu v tom, že jsme se zase utkali s Barcelonou."

Restrikce měly na Citizens dopad

Teď je otázkou, co bude s chilským koučem dál. Arabští majitelé klubu jsou krajně nespokojeni s tím, jakých výsledků Citizens v letošní sezóně dosahují. V Premier League jsou obhájci titulu druzí s šestibodovou ztrátou na vedoucí Chelsea, v Champions League znovu nepřekročili práh osmifinále. Proto Pellegrinimu hrozí vyhazov...

„Přiznávám, že to není náš nejlepší rok," přiznal kouč Manchesteru City po vyřazení, ale měl po ruce celkem logický argument, proč tomu tak je. Podle něho na Citizens tvrdě dopadla finanční pravidla fair play UEFA. Klub je rok předtím porušil, takže přišla restrikce.

Manchester City tudíž mohl napsat na soupisku pro Ligu mistrů jen 23 hráčů a jeho finanční výdaje na nákup nových posil byly limitovány částkou 60 miliónů eur.

„Byli jsme omezeni množstvím peněz i hráčů," připomněl Pellegrini. „Výkonem ale také. Musíme proto pracovat na tom, abychom se dál zlepšovali," uznával, jako by se ho vůbec netýkaly fámy o vyhazovu, jež jsou teď ještě aktuálnější.

„Nestarám se o ně, nerozptyluji se jimi," zůstával i v Barceloně nad věcí.

Reklama

Související témata: