Hlavní obsah

Kolébka fotbalu chce Euro i MS 2026. Pokud FIFA znovu nezvolí Blattera

Londýn

Anglie má zájem uspořádat evropský šampionát v roce 2028 a dva roky předtím také mistrovství světa. Angličané dříve propadli při volbě dějiště MS 2018, které nakonec uspořádá Rusko, a tentokrát svou kandidaturu podmiňují tím, že Mezinárodní fotbalová federace (FIFA) v květnu nezvolí za svého prezidenta kontroverzního Švýcara Seppa Blattera.

Foto: Profimedia.cz

Londýnský stadión Wembley během přátelského utkání Albionu s Brazílií.

Článek

Když se před pěti lety volilo dějiště fotbalového MS 2018, anglická nabídka překvapivě skoncovala už v prvním kole.

Přestože pořadatelství na nejvyšší úrovni propagoval sám David Beckham, u funkcionářů FIFA získal ostrovní stát pouhé dva hlasy. Několik týdnů poté odstartovala obrovská kauza, když britští reportéři natočili několik členů volební komise FIFA, kteří si za svůj hlas řekli o nemalý úplatek.

Angličané se proto rozhodli nekandidovat v případě, že Blatter 29. května obhájí svou funkci. „Naše politika je jasná. Pokud bude šéfovat FIFA pan Blatter, šance na světový šampionát v Evropě je mizivá," řekl předseda Anglické asociace (FA) Greg Dyke. O pořadateli MS 2026 rozhodne 209 členů národních asociací FIFA v květnu 2017 na kongresu v Kuala Lumpuru.

Wembley hostí finále ME 2020

Zástupci Anglie posléze chtějí uspořádat evropský šampionát 2028, předpokládá se, že o čtyři roky dříve bude ME hostit Německo. V roce 2020 se turnaj revolučně odehraje ve třinácti evropských městech včetně Londýna, kde ME vyvrcholí.

Švýcarský funkcionář, za jehož vedení FIFA utrpěla v posledních letech několik skandálů, vede světový fotbal už od roku 1998. Blatterova šance na znovuzvolení je však velká - podporuje ho celá Jižní Amerika, Střední Východ i velká část afrických a oceánských zemí. Švýcara ve volbách vyzývají Portugalec Luís Figo, předseda nizozemského svazu Michael van Praag a jordánský princ Alí bin Husajn.

Anglie uspořádala poslední velkou akci před 19 lety, na tehdejším ME získali čeští fotbalisté stříbro. Devadesátitisícový londýnský stadión ve Wembley hostil v letech 2011 a 2013 finále Ligy mistrů, za pět let bude závěrečným dějištěm ME 2020, v anglické metropoli se budou hrát obě semifinále i rozhodující bitva o titul.

Reklama

Související témata: