Hlavní obsah

Van Gaal je hajzl. Pomlouval mě u mojí manželky, vzpomíná legendární Stoičkov

Praha

V Manchesteru United doufají, že z něj bude nový Alex Ferguson, jenže nizozemský fotbalový kouč Louis van Gaal je mnohem kontroverznější osoba, která má za sebou sice spousty úspěchů, ale mnoho lidí mu zároveň nemůže přijít na jméno. Naposledy se do zástupu nemilosrdných kritiků zařadil bývalý bulharský kanonýr Christo Stoičkov.

Foto: Carl Recine, Reuters

Trenér Manchesteru United Louis van Gaal.

Článek

Dlouholetá opora Barcelony a hrdina mistrovství světa 1994 se s Van Gaalem setkal v závěru svého druhého působení na Camp Nou. A na spolupráci nevzpomíná vůbec v dobrém.

„Nemám k němu vůbec žádný respekt. Je to hajzl," uvedl Stoičkov v nedávném rozhovoru pro francouzský deník L´Equipe. A hned vysypal z rukávu nepříjemnou příhodu, na níž ani po letech nezapomněl:

„Jednou, když jsem byl zraněný, jsem přijel s manželkou na Camp Nou. A Van Gaal se k ní hned hnal a ptal se jí, jak je možné, že si vzala někoho, jako jsem já. Ona jen odpověděla, že jsem vítěz Zlatého míče."

Mourinho rozuměl všemu

Bulharský snajpr také pod vedením kontroverzního kouče dlouho nevydržel: „To, že jsem odešel v roce 1998, byla hlavně jeho chyba, to je jasné." Do kontrastu s Van Gaalem dal jiného výstředního trenéra Joseho Mourinha, jenž v té době působil v Barceloně jako asistent.

„Nemyslím si, že Mourinho byl jen tlumočník. On už byl ve skutečnosti trenér s vlastní zodpovědností. Nikdy si ale nemyslel, že by se mohl vyrovnat tehdejšímu kouči Bobbymu Robsonovi. Mourinho ale rozuměl všemu - jak našemu týmu, tak soupeřům," chválila bulharské legenda současného manažera Chelsea.

Stoičkov není zdaleka jediný, kdo Van Gaalem opovrhuje. Svůj pohled na něj jasně formuloval třeba i Zlatan Ibrahimovic ve své autobiografii 'Já jsem Zlatan Ibrahimovic'.

„Van Gaal byl pompézní vůl. Trochu jako Co Adriaanse. Chtěl být diktátor, ale bez jakékoliv jiskry v očích. Jako hráč nikdy nevynikal, jenže v Nizozemsku byl uctíván, protože s Ajaxem dokázal vyhrát Ligu mistrů a dostal nějakou medaili od vlády," popsal Ibrahimovic setkání s věhlasným trenérem v amsterdamském klubu.

Reklama

Související témata: