Hlavní obsah

Kompanymu vadí omezování šejků. Finanční fair play chrání zavedené kluby, říká

Londýn

Kapitánovi Manchesteru City Vincentu Kompanymu se nelíbí pravidla finančního fair play, které zavedla UEFA. Podle belgického fotbalisty totiž berou týmům s novými majiteli šanci vyrovnat se zavedeným evropským velkoklubům.

Foto: John Sibley, Reuters

Kapitán fotbalistů City Kompany.

Článek

Finanční fair play má mimo jiné za cíl omezit bezuzdné investice bohatých majitelů do klubů, které by si na sebe jinak nevydělaly. A právě City a jeho vlastník šejk Mansúr byl za jeho porušení už několikrát trestán. Také proto si Kompany myslí, že regule mají pouze udržet status quo.

„Přesně tak se na to dívám," řekl stoper v rozhovoru pro list Sunday Telegraph. „V normálním byznysu nemůžete lidem zakazovat investovat. Chápu, že je třeba brát ohled na fanoušky a kluby chránit, ale když někdo přijde s nějakým plánem, je potřeba to respektovat," dodal.

„Když začnete vyhrávat, získáte víc fanoušků a tím pádem i víc vyděláte. Když s takovým plánem přijdete do klubu, tak to přece není špatně," prohlásil Kompany, podle kterého navíc bohatí majitelé pomáhají zvýšit konkurenci mezi elitními evropskými celky.

UEFA prý přemýšlí dlouhodobě

Například jako City, které po Mansúrově příchodu získalo dva mistrovské tituly v letech 2012 a 2014. „Když jsem přišel do Anglie, hrály o titul jen čtyři týmy. Pořád stejné kluby dokola a to se teď změnilo," uvedl. „Chápu, že nějaké regulace jsou potřeba, ale je také potřeba změnit zavedené pořádky ve špičce," dodal.

Podle UEFA však finanční fair play chrání týmy z dlouhodobého hlediska pro případ, kdyby bohatý vlastník z klubu závislého na jeho investicích odešel. „Ve skutečnosti ale chrání kluby, které mají takové příjmy, že si mohou dovolit investovat víc než ostatní," myslí si Kompany.

„Pravidla by se měla nastavit tak, aby je všichni respektovali. Každý nový vlastník by se třeba měl zavázat, že v klubu vydrží určitý počet roků. Ano, regulace je potřeba, ale koho chrání v jejich současné podobě," uvedl Kompany, který není jediným kritikem finančního fair play. Podobný názor jako belgický obránce v prosinci vyslovil i trenér Chelsea José Mourinho. Také on prohlásil, že pravidla chrání zavedené velkokluby.

Reklama

Související témata: