Hlavní obsah

Čech slaví, titul s Chelsea je zřejmě loučením. Kam zamíří? V pondělí na Kanadu

Symbolicky na lavičce náhradníků prožil český fotbalový brankář Petr Čech nedělní zápas Chelsea, která po výhře nad Crystal Palace 1:0 slaví v anglické nejvyšší soutěži titul! Borec pocházející z Plzně prožil většinu sezóny v roli dvojky. Patnáctá trofej od příchodu v létě 2004 je pro dvaatřicetiletého plzeňského rodáka s největší pravděpodobností na rozloučenou.

Foto: Carl Recine, Reuters

Petr Čech pomohl Chelsea jen v několika ligových zápasech. Když ale nastoupil, tak nezklamal.

Článek
Fotogalerie

„V lize jsem odchytal šest zápasů. Všechny jsme vyhráli, v pěti jsem nedostal ani jeden gól. Jsem rád, že jsem týmu taky nějakým způsobem pomohl, a když jsem dostal šanci, nezklamal jsem. Těch zápasů nebylo tolik, člověk pak vnímá ten titul i trošku jinak. Ale i tak z něj mám velkou radost," uvedl Čech bezprostředně po utkání na svých webových stránkách.

Hráči Chelsea slavili na hřišti, v šatně juchali s láhvemi šampaňského, pohár pro šampióny však dostanou až po posledním domácím utkání se Sunderlandem.

„Každý titul potěší, to se nikdy neomrzí. Radost máme úplně všichni, ale pro některé kluky jde o první titul, tudíž pro ně je to hodně speciální. Jde o nádhernou odměnu za celoroční práci. V lize jsme byli nejlepší celý rok a slavit titul už po pětatřiceti zápasech je velký úspěch," přemítal Čech. „Pořád jsme byli první v tabulce. To jen dokazuje, že je titul ve správných rukách. Zasloužili jsme si ho," říkal český gólman.

Místo oslav spěchal do Prahy

Zatímco spoluhráči mířili slavit do města, český gólman spěchal na letiště. „Musím si nechat udělat nový pas, protože hned po skončení sezóny letíme s Chelsea na turné do Austrálie. Když už budu v Praze, zajdu v pondělí na hokej s Kanadou a v úterý ráno se vracím do Londýna," popsal nejbližší program Čech.

Ten přišel do Chelsea z francouzského Rennes 2004 a okamžitě se stal jedničkou klubu, jemuž pomohl do startu letošní sezóny k triumfu v Lize mistrů, Evropské lize, Premier league (3x), FA Cupu (4x), Ligovém poháru (3x) a Comunity Shield (2x). Jenže před probíhajícím ročníkem si trenér Mourinho přivedl Belgičana Courtoise a z českého borce se stal náhradník. Naskočil jen do patnácti zápasů.

„Snažil jsem se být vždy maximálně připraven, abych týmu pomohl. Když jsem nastoupil, dařilo se mi a nějaký malý příspěvek pro mužstvo tam z mé strany byl. V boji o titul je důležitý každý bod a já v lize všechny zápasy, do nichž jsem zasáhl, vyhrál. To mě těší," vykládal Čech, jenž v průběhu jara přiznal, že nynější situace je pro další sezónu neudržitelná.

S Courtoisem jen na sezónu. Víc ne

„Z brankářského pohledu platí, že jsem zvyklý na šedesát zápasů za rok, nikoliv na dvacet. V zimě nebyl správný čas situaci řešit. Ale je jasné, že společné fungování Thibauta Courtoise a mě, byť aktuálně klape, může fungovat maximálně jednu sezónu. Druhý ročník se zatížením jako momentálně absolvovat nechci," prohlásil Čech.

Háček spočívá ve skutečnosti, že plzeňský rodák má v Chelsea smlouvu ještě na příští sezónu. A není mnoho klubů, které si budou moci českou reprezentační jedničku dovolit. „Bude záležet na Chelsea, jak se k situaci postaví a jaké bude chtít odstupné," přemítal Čech, který navíc nehodlá pranic slevit z nejvyšších cílů. „Mám pořád ambice, na nichž se nic nemění. A v dalším ročníku je hodlám naplnit. Při zápasech, do nichž jsem nastoupil, jsem se ujistil, že se mohu měřit s nejlepšími. Budu se řídit tím, abych byl spokojený," připustil Čech.

Kde tedy zakotví? V úvahu přichází některý z francouzských gigantů, ve španělských velkoklubech jsou posty obsazené. Ve hře je určitě i setrvání v Premier League. Mezi nejvážnější uchazeče připravené zaplatit odstupné deset miliónů liber patří podle britských deníků Tottenham a Arsenal. Čech se přitom netají přáním setrvat kvůli rodině v Londýně. Stane se tedy Čech spoluhráčem reprezentačního kapitána Rosického v týmu Kanonýrů?

Reklama

Související témata: